Felhívás!

5,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta januárban

5,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta januárban Gazdaság

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) frissen közzétett adatai szerint januárban 5,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Romániában, a 15 és 74 év közötti munkanélküliek becsült létszáma pedig 474 ezer fő volt.

A férfiak körében 0,2 százalékponttal magasabb volt a munkanélküliség, mint a nőknél (férfiaknál 5,7 százalék, nőknél 5,5 százalék).

A 25 és 74 év közöttiek körében 4,4%-os munkanélküliségi rátát becsültek az idei év első hónapjára (4,6% a férfiaknál és 4,2% a nőknél), ez a korosztály tette ki a munkanélküliek összlétszámának 73,9 százalékát.

A munkanélküliségi ráta a munkanélkülieknek a gazdaságilag aktívakhoz viszonyított aránya.

Az INS megjegyzi, hogy 2021-től felülvizsgálták és az új uniós szabályzathoz igazították a munkanélküliséget érintő adatok alapjául szolgáló munkaerő-felmérés módszertanát. A módosítások jelentősen kihatnak a foglalkoztatottak és így a gazdaságilag aktív személyek számára vonatkozó becslésekre, így a januári adatok nem hasonlíthatók össze a korábbi hónapokban jegyzettekkel. 2021-től a kizárólag vagy nagyrészt saját fogyasztásra termelő gazdákat nem sorolják a foglalkoztatottak közé – magyarázza az INS.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.