Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

3,2 százalékra nőtt az éves infláció februárban

3,2 százalékra nőtt az éves infláció februárban Gazdaság

A januári 2,99%-ról februárban 3,2%-ra nőtt az éves inflációs ráta Romániában. Az élelmiszerek 2,7%-kal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek ára 3,8%-kal nőtt, a szolgáltatások díja pedig 2,32%-kal emelkedett – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtökön közölt adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

Tavaly februárhoz képest az idei második hónapban 3,2%-kal nőttek a fogyasztói árak. A harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves ráta februárban 2,5% volt. A fogyasztói árak átlagos növekedése az elmúlt 12 hónapban (2020 márciusa – 2021 februárja) az előző 12 hónaphoz képest (2019 márciusa – 2020 februárja) a fogyasztói árindex alapján számítva 2,6%. A harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt növekedés ugyanebben az időszakban 2,1%” – mutat rá az INS közleménye.

A Román Nemzeti Bank (BNR) az idei év végére 2,5 százalékos inflációt valószínűsít legutóbbi jelentésében úgy, hogy az első negyedév végére 2%-os, a második negyedév végére 2,2%-os, a harmadik negyedév végére pedig 2,4%-os pénzromlást jelez előre.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük