Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

1,3 százalékra lassult a román gazdaság bővülésének üteme a harmadik negyedévben

1,3 százalékra lassult a román gazdaság bővülésének üteme a harmadik negyedévben Gazdaság

Az idei harmadik negyedévben 1,3 százalékra lassult a román gazdaság bővülésének üteme az előző három hónaphoz képest, miután a második negyedévben 1,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a január és március közötti időszakban jegyzetthez mérten.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) becslései értelmében a 2021-es harmadik negyedévhez viszonyítva a nyers adatok szerint 4 százalékkal, a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint 4,7 százalékkal nőtt a román GDP az idei harmadik negyedévben.

2022. január 1-je és szeptember 30-a között a szezonálisan kiigazított adatok szerint 4,3 százalékkal bővült a GDP 2021 ugyanazon időszakához mérten. A nyers adatok szerinti növekedés 5 százalékos volt ebben az időszakban.

Az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, a bővülés Romániában és Cipruson volt a legnagyobb mértékű, egyaránt 1,3 százalékos – idézte a Reuters az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatait.

Éves összevetésben az euróövezet hazai összterméke (GDP) 2,1 százalékkal, az Európai Unióé 2,4 százalékkal bővült a harmadik negyedévben. A legjelentősebb növekedést Ciprus (5,4 százalék), Portugália (4,9 százalék) és Románia (4,7 százalék) jegyezte.

Az Európai Bizottság arra számít, hogy az idei utolsó negyedévben és a jövő év első három hónapjában zsugorodni fog az európai gazdaság az emelkedő energiaárak és a magasabb kamatlábak miatt, ami visszafogja a kiadásokat, a hitelezést és a bizalmat.

forrás: Agerpres

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük