Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Borrell: az EU soha nem számított arra, hogy a szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút

Borrell: az EU soha nem számított arra, hogy a szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút Külföld

Egyértelmű, hogy az uniós szankciók gyengítik az orosz gazdaságot és Moszkva azon képességét, hogy tovább finanszírozza az Ukrajna elleni háborúját – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

Az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút, de elmondható, hogy csökkentik az orosz hadsereg hadianyag-beszerzési képességét, ami ahhoz vezetett, hogy az orosz erők rengeteg veszteséget szenvednek el a harcmezőn – mondta Borrell.

A külügyminiszterek megvitatták, hogy az unió a továbbiakban milyen mértékben támogassa Ukrajnát katonailag. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy az EU és tagállamai eddig mintegy nyolcmilliárd euró értékben biztosítottak fegyvereket és katonai felszereléseket Kijevnek, ez közel 45 százaléka annak, mint amennyit az Egyesült Államok ad.

Borrell hangsúlyozta továbbá, hogy közös állásfoglalást adnak ki a külügyminiszterek. “Eszerint továbbra is korlátozó intézkedéseket kell bevezetni az orosz gazdasággal szemben, és meg kell erősíteni a harmadik országok részvételére vonatkozó korlátozó intézkedéseket, különösen azokkal szemben, akik fegyvereket és katonai támogatást nyújtanak Moszkvának” – jelentette ki.

Közölte, hogy rekordidő alatt született megállapodás a lengyelországi székhelyű katonai segítségnyújtási misszióról, amelynek keretében 15 ezer ukrán katonát képeznek ki több uniós tagállam támogatásával.

Felhívta a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai kudarcainak kompenzálására az ukrán nép szenvedését akarja növelni azáltal, hogy a tél közeledtével az energiaellátási infrastruktúrát veszi célba, így milliók maradnak áram és fűtés nélkül az országban.

“Putyin képtelen meghódítani Ukrajnát, és megsemmisíteni az ukrán hadsereget, ezért sötétségbe és hidegbe akarja taszítani az ukrán népet. Ezekért a háborús bűncselekményekért el kell számoltatni a felelősöket. Az EU dolgozik a megkárosított infrastruktúra javításán és pótlásán, amely hatalmas feladat” – jelentette ki.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Oroszországnak nincs oka és jogalapja arra, hogy az élelmiszert fegyverként használja a háborúban, éhínséget okozva a kiszolgáltatott embereknek. “Ezért az EU és partnerei egymilliárd eurót szeretnének összegyűjteni az úgynevezett szolidaritási folyosók fenntartására a globális élelmezésbiztonság növelése és az ukrán gazdaság helyreállításának biztosítása érdekében” – tette hozzá.

forrás: MTI

fotó: europarl.europa.eu

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 15., 13:27
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mikor ismeritek el, hogy az USA csődbe viszi Európát. Mert tudni, tudjátok. Ukrajnát az USA akarta a NATO-ba, nem Európa és ezzel elindult a lavina. Az USA még a lehetőségét is meg akarta semmisíteni, hogy orosz gáz jöhessen Európába. Ezért robbantották fel az Északi Áramlat vezetékeit, vagy ők vagy drága brexites barátaink. A drága vagy hiányzó energia és nyersanyagok csődbe viszik az unió iparát. De nem baj, majd lesz egy új, demokratikus és kisebbségszerető jogállam Európában, Ukrajna.

 • User
  Dátum: 2022. november 15., 15:47
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Teljesen igazad van! A három mínuszoló eltévedt polgártársunk valószínű nem érti, mi is folyik körülötte. A legnagyobb luxuscikk manapság a racionális gondolkodás. Van akinél ezt az űrt betölti az Isztambuli menyasszony!

  • User
   Dátum: 2022. november 16., 9:12
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Ki mondta, hogy nincs nyugati propaganda? De az első hozzászólás az egy az egyben az orosz szöveg. Semmi saját vélemény nincs benne, csak nyomja amit az orosz barát oldalakon olvasott.

 • User
  Dátum: 2022. november 16., 21:49
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Boribá kb. olyanokat csináltatok mint az a szegény ló a viccben…nekimegy a falnak …a gazdája meg azt mondja- hát kéremszépen ez a ló nem vak ,hanem bátor.

 • User
  Dátum: 2022. november 17., 13:13
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Bátor,bátor de belepusztulunk mi is.
  Németo.-ban már elóre vetítették ,hogy legyen az embereknél keszpénz tartalék ,mert a bankautomaták…árammal működnek, na!A gyertya oda nem jó, meg a kézzel hajtott dinamós lámpa sem.
  És jön a 9.(ön)csapás(szankciók).Egyiptomban csak 7 volt és padlóra tette őket…

  • User
   Dátum: 2022. november 17., 17:36
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Igaz 10 csapás volt ,de leszámotottam hármat…1.békainvázió(2.)4.rovarok inváziója
   8.sáskajárás.De ezek nem lennének most a csapások között ,mert most már a nyugati gyerekeket rá akarják szoktatni a rovarok evésére…ez nem kamu ,saját szememmel láttam ahogy egy szakács ,finomakat’készit és dícséri hogy milyen tápláló és egészséges
   Londonban 2018 -ban megnyílt egy rovarétterem.Grillezett tücsköt vagy sáskát
   parancsol?