Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Záporok, zivatarok várhatók Erdély nagy részében

Záporok, zivatarok várhatók Erdély nagy részében Életmód

Esőre és viharokra vonatkozó elsőfokú (sárga kódú) figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Hirdetés
Hirdetés

A figyelmeztetés az ország 19 megyéjében érvényes szombat estig.

A meteorológusok szerint szeptember tizedike (szombat) este 10 óráig a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, Moldva északi, Olténia északnyugati részén, valamint Erdély egyes régióiban kiadós záporok, zivatarok várhatók, felerősödő széllel és helyenként jégesővel.

A hirtelen lezúduló csapadékmennyiség eléri a 25-30, egyes térségekben pedig a 40-50 litert négyzetméterenként.

A sárga kód a következő megyékre terjed ki: Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Botoşani, Fehér, Gorj, Hargita, Hunyad, Iaşi, Kolozs, Krassó-Szörény, Máramaros, Maros, Mehedinţi, Neamţ, Suceava, Szatmár, Szilágy és Temes.

Ugyanakkor elszórt záporokra, zivatarokra az ország többi megyéjében is számítani kell.

Elsőfokú árvíriasztás több folyó vízgyűjtő medencéjében

Vasárnap délig érvényes elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztást adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több folyó vízgyűjtő medencéjére.

A szakemberek szerint péntek déltől vasárnap délig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Ér (Szatmár megye), Berettyó (Szilágy és Bihar megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye) és Fekete-Körös (Bihar és Arad megye).

Hasonló jelenségekre lehet számítani a Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), a Maros (Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), az Aranyos (Fehér és Kolozs megye), az Ó-Béga, a Béga (Temes és Arad megye) és a Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye) vízgyűjtó medencéjében.

A hidrológusok szerint nagyobb valószínűsséggel és intenzitással következhetnek be a jelzettek Máramaros, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Bihar és Beszterce-Naszód megye egyes kisebb folyóin.

(Agerpres, fotó: ANM)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük