Felhívás!

Újabb riasztást adtak ki a meteorológusok a zivatarok miatt

Újabb riasztást adtak ki a meteorológusok a zivatarok miatt Életmód

Az ország 37 megyéjére érvényes sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt.

A figyelmeztetés értelmében szerda déltől 23 óráig Erdélyben, a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, Moldvában, valamint Munténia, Olténia és Dobrudzsa egy részén a fokozott légköri instabilitás miatt felhőszakadásokra lehet számítani, amelyeket villámlás, megerősödő szél és jégeső is kísérhet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25, elszórtan a 40-60 litert négyzetméterenként.

Csütörtök estig ugyanakkor fokozott légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben az ország nagy részére. Az érintett területeken villámlásoktól kísért felhőszakadások várhatók, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25, helyenként a 35-40 litert négyzetméterenként.

A meteorológusok ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy – főleg a síkvidéki térségekben, de helyenként másutt is – kellemetlen lesz a hőérzet a déli órákban, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet.

Elsőfokú árvízriadó 19 megyében

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriadót adtak ki szerdán a hidrológusok, amely csütörtök délutánig érvényes 19 megye területén.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint szerda délután 2 órától csütörtök délután 4 óráig helyi árvizeket előidéző szintnövekedés következhet be a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Fekete-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Bihar megye), Fehér-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hunyad és Arad megye), a Marosnak a Küküllőkkel való összefolyása alatti, illetve Branyicska (Brănişca) település fölötti szakasza (Fehér, Szeben és Hunyad megye), Argeş felső folyása, Dâmboviţa felső folyása (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa felső folyása, illetve középső folyásának mellékfolyói (Prahova és Dâmboviţa megye), Bodza felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Brassó, Kovászna és Buzău megye), Râmnicul Sărat felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Buzău és Vrancea megye).

Szintén árvízveszély van a következő vízgyűjtő medencékben is: Putna felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Vrancea megye), Tatros felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hargita, Kovászna, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye), Moldova felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava és Neamţ megye), Suceava felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava megye), Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galac megye), a Szeret kis mellékvizei (Iaşi, Neamţ, Bákó, Vrancea és Galac megye) és a Prut Stânca Costeşti vízgyűjtő-tó alatti szakaszának mellékfolyói (Botoşani, Iaşi, Vaslui és Galac megye).

A hidrológusok szerint az említett jelenségek nagyobb valószínűséggel és intenzitással következhetnek be szerda délután 6 óra és csütörtök reggel 6 óra között néhány Fehér, Hunyad, Arad és Bihar megyei folyón.

Az INHGA szerint ugyanakkor áradásveszély van szerda éjfélig a következő folyók hidrográfiai medencéjében: Zsil felső folyása (Hunyad és Gorj megye), Olteţ felső és középső folyása (Gorj és Vâlcea megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Béga felső folyása, a Temes Lugos város fölötti szakaszának mellékfolyói, Pogăniş, Berzava, Karas felső folyása (Krassó-Szörény és Temes megye).

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.