Felhívás!

Szerelem a karantén idején

Szerelem a karantén idején Életmód

Eltávolítja, vagy még inkább összehozza a párokat a bezártság? Hogyan lehet problémamentessé tenni a párkapcsolatot hosszú bezártság esetén? Melyek a legfőbb problémák? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ pszichológus, párterapeuta segítségével.

Először csak viccesen jelent meg a közösségi médiában, hogy sok kapcsolat válással végződik a karantén végére, később azonban már szakemberek is bizonygatták, hogy ez igaz, sőt tanulmányok is jelentek meg, miszerint Kínában a vesztegzár enyhítése után az emberek tömegesen indultak el a válási keresetek benyújtására. Úgy vélik, lehet krízisről beszélni, hiszen megváltozott a megszokott életformánk, sok esetben a párok egymás mellett dolgoznak, egész nap össze vannak zárva, ami akaratlanul is konfliktushoz vezet. De ez még korántsem jelenti azt, hogy el kell válni, amint lehet.

Kovács Andi pszichoterapeuta, iskolapszichológus online-foglalkozást indított a rendkívüli állapot idejére. Délelőtt a diákjaival beszélget, tanácsokkal látja el őket, különböző, otthon megoldható feladatokat ad, este pedig párokkal foglalkozik. A foglalkozások egy órán át tartanak, ezekbe bárki bekapcsolódhat és közösen beszélnek meg adott témákat, eseményeket. Közben történeteket is felolvasnak, ezeket is megbeszélik. Az online-foglalkozás mellett, külön is felkereshetik a párok a szakembert, amire egyre több példa van.

Lázár Andrea család- és párterapeuta szintén elgondolkodott azon, hogy a vesztegzár feloldása után megnőhet-e a válások száma vagy ez csak egy önbeteljesítő jóslat?

– Anélkül, hogy ijesztgetni akarnék bárkit is – nyilván józanul mérlegelve – mindenképp számítani kell arra, hogy az elszigeteltség, a mozgástér és a lelki töltekezés lehetőségeinek beszűkülése megvisel mindannyiunkat. Az egészségünk féltése, anyagi vagy kapcsolati nehézségeink hatására megélt stressz és az érzelmi felfűtöttség miatt reakcióink élesebbek pont azok irányába, akikkel össze vagyunk zárva. Ez a jól működő kapcsolatokban is okozhat átmeneti nehézségeket, kihívásokat, illetve felhangosíthatja a létező problémákat – mondta a párterapeuta.

Hozzátette: ez az időszak ugyanakkor lehetőség is lehet a kommunikációra, ami csak akkor jöhet létre, ha mindkét fél bevállalja a saját hibáit a probléma létrejöttében. Az alaphangulat javításához nagyon fontos, hogy egymástól függetlenül mindenki megkapja a stresszoldás és a töltekezés lehetőségeit és ne a társ legyen a felelős az érzelmi hogylétünkért.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.