Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Osztrák kutatók utánajártak, hogy segít az e-cigaretta a leszokásban

Osztrák kutatók utánajártak, hogy segít az e-cigaretta a leszokásban Életmód

Az e-cigaretta nem jó módszer a dohányzásról való leszokásra egy új osztrák tanulmány szerint.

Hirdetés
Hirdetés

Osztrák tüdőgyógyászok a legújabb tanulmányok elemzésével a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából kimutatták, hogy az e-cigaretta még fokozhatja is a nikotinfüggőséget.

Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek ráadásul a hagyományos cigarettákhoz hasonló mennyiségben tartalmaznak egy sor mérgező anyagot és kátrányt – figyelmeztettek a szakértők.

Sok dohányos próbál meg e-cigaretta segítségével leszokni. A gyakran ismételt állítással szemben, mely szerint az e-cigaretta hatékony módja a leszokásnak, számos tanulmány elemzése, egy úgynevezett metaanalízis azt mutatta ki, hogy egyértelműen nem ez az észszerű megoldás.

„Nem állapítható meg, hogy pozitív hatása lenne a nikotin elhagyására, és a felszabaduló összetevők sem problémamentesek” – mondta Christopher Lambers, a linzi Ordensklinikum kutatója és az osztrák környezeti, foglalkozás-egészségügyi és dohányzásellenes munkacsoport vezetője.

Az Osztrák Pneumológiai Társaság (ÖGP) ezért óva inti a dohányosokat attól, átálljanak az e-cigarettára a leszokás reményében.

Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek nem égetik a dohányt, hanem 350 fok körüli hőmérsékletre hevítik és párologtatják a dohányt vagy a „folyadékot”. Ezek többsége nikotint tartalmaz, és a párát belélegzőt („vape-előt”) ugyanúgy függővé teheti, mint a dohányost.

„Ahelyett, hogy a szervezetet leszoktatná a nikotinról és méregtelenítené, továbbra is nikotinnal táplálja. A nikotintapasszal és a nikotinos rágógumival végzett nikotinpótló terápiát átmeneti megoldásnak találták ki, a nikotintartalmú e-cigaretta vagy a hevített dohánytermékeket a gyártók éveken, évtizedeken át tartó folyamatos fogyasztásra szánják, így a nikotinnak a szívre és az érrendszerre gyakorolt negatív hatásai miatt ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigaretta” – figyelmeztetett Lambers.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük