Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mit kezdjünk hiányainkkal?

Mit kezdjünk hiányainkkal? Életmód

A Pro Nobis családterapuetáihoz, Papp Adolfhoz és Balázs Rékához intézett olvasói levélre ezúttal Balázs Réka válaszol.

„Férjem külföldön dolgozik már 10 éve, azóta egyedül nevelem gyermekeinket, akik nemsokára 13, illetve 15 évesek lesznek. Arra törekszünk a férjemmel, hogy mindenük meglegyen, tőlem nagyon sok szeretetet kapnak. Mégis időnként tiszteletlenek, csúnyán beszélnek velem. Ez Önök szerint összefüggésben van a férjem távollétével, vagy könyveljem el, mint kamaszkori jelenséget? Megjegyzem, hogy amikor a férjem hazajön, vele nagyon kedvesek, elnézők.

 

Tisztelt Kérdező!

A gyerekek életkora jelzi, hogy a határok feszegetése természetes. A kamasz viselkedése, kritikus életszemlélete még akkor is próbára teszi a szülőket, ha mindketten folyamatosan jelen vannak. A kamaszok néha egymás közt is csúnyán beszélnek, heccelik, provokálják egymást, ekkor is a határokat próbálgatják. A szülőktől gyakran hallom, hogy jó barátai gyermeküknek. Ez rendben van, ha emellett eleget teszünk egyik legfontosabb szülői feladatunknak is, a kölcsönös tisztelet megtanításának. Segít a problémák elviselésében, ha visszagondolunk saját kamaszkorunkra.

Az a tény viszont, hogy az édesapjuk alig van jelen az életükben, nehezíti a helyzetet. Tudom, hogy nagyon fontos az anyagi háttér biztosítása, de adott esetben mérlegre kell tenni, hogy nem-e nagyobb veszteség a gyermekeink gyermekkorában csak időnként, vendégként megjelenni. Természetes, hogy „viselkednek” édesapjuk jelenlétében, hiszen ez inkább egy kedves vendégnek szóló magatartás. A neheze Önnek jut, hiszen egy kamasz gyereknek nemcsak szeretetre, hanem határokra is szüksége van, melyek kijelölése és betartatása az apák feladata is lenne.

Ön anyaként is nyugodtan és határozottan közölheti elvárásait a gyerekeivel, vagy kezdeményezhet egy beszélgetést a gyerekek viselkedéséről, mikor az édesapjuk hazajön. Az a tapasztalatom, hogy gyakran az édesanyák is takargatják a problémákat a távol dolgozó családtagok előtt, kímélni próbálják őket. Gyakran egy őszinte, nyílt családi beszélgetés az összes családtag részvételével lehet a megoldás az ön által leírt problémára: ha sikerül új szabályokat megbeszélni és betartani, akkor nyilván a pozitív változások sem fognak elmaradni. Ez nyitánya egy olyan szokás kialakításának, hogy amikor a távollevő szülő hazatér, a család együtt gondolkodhat a távollétében felmerülő problémák megoldásáról.

 

Továbbra is írhatnak választ kérve párkapcsolati vagy családi problémákkal kapcsolatosan az office.pronobis@gmail.com címre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük