Felhívás!

Mit kell tennie, ha be van oltva, de kapcsolatba került egy fertőzött személlyel?

Mit kell tennie, ha be van oltva, de kapcsolatba került egy fertőzött személlyel? Életmód

A Covid-19 elleni teljes oltási programmal beoltottak, de kapcsolatba kerültem egy olyan személlyel, akinek pozitív lett a tesztje. Mit tegyek ebben a helyzetben? Karanténba kerülök vagy sem? Az alábbi lépéseket kell megtennie ebben az esetben.

Először is, függetlenül attól, hogy immunizáltak vagyunk-e a koronavírus ellen vagy sem, amint kapcsolatba kerülünk egy olyan személlyel, akinek a Covid-tesztje pozitív, automatikusan járványügyi vizsgálatnak kell alávetnünk magunkat.

Mint tudjuk, a Covid-19 elleni vakcinák nagyon nagy százalékban, akár 90%-ban védenek a betegség súlyos formái ellen, de kisebb százalékban a fertőzés ellen.

Például azok is elkaphatják a vírust, akik immunizálva vannak, bár az ilyen esetek meglehetősen ritkák, és legtöbbször tünetmentesek. A beoltottak is átadhatják a vírust, különösen a nem beoltott embereknek.

Tehát, ha Ön be van oltva, és kapcsolatba került egy Coviddal fertőzött személlyel, a következő helyzetek állhatnak elő:

 • jelentkeznek önnél a vírus tünetei: a közegészségügyi igazgatóság a járványügyi vizsgálat részeként leteszteli önt. Ha pozitív lesz a tesztje, függetlenül attól, hogy be van-e oltva vagy sem, a fertőzött személlyel való érintkezéstől számított 14 napig elkülönítik
 • nem jelentkeznek önnél a vírus tünetei: a közegészségügyi igazgatóság nem fogja letesztelni önt, még akkor sem, ha a járványügyi vizsgálatban közvetlen kontaktként szerepel, és mentesül a 14 napos elkülönítési kötelezettség alól is, mivel be van oltva

Tehát csak a pozitív esetekkel közvetlenül érintkező, beoltott személyek mentesülnek a karantén alól, míg az oltatlan személyeknek elkülönítésben kell maradniuk.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. szeptember 22., 20:07
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Már az elején mondták, hogy nem tudni pontosan meddig tart a védettség illetve, hogy mennyire fertőz az oltott. Ha a delta nem jelenik meg, akkor simán lehet, hogy a védettség 9-12 hónapig is elég és az oltottak nem adják tovább. Ez látszott Izraelben és az Egyesült Királyságban. Pech, hogy a delta (mely a nem oltott indiaiak között alakult ki) sokkal jobban képes szaporodni és terjedni így csökkent az oltások hatásossága.
   Amikor a tudósok óvatosan fogalmaznak akkor mindenki lehurrogja őket, hogy nem tudják mit beszélnek, pedig pont erről van szó: új vírus, új oltás nincs ahonnan pontosan tudják, hogy mi fog történni. Ahogy telt az idő lehetett tudni, hogy minimum 3, majd 6 hónapig, stb. hatásos, csak aztán jött a delta.
   Ugyanakkor azt se mondták soha, hogy aki oltott nem lesz beteg. A 94%-os hatásosság is azt jelenti, hogy lesz beteg is. A 70%-os is (sok gyerekbetegségre adott oltás kb. annyira hatásos, mint a mostaniak a delta ellen, mégse hisztizik senki) azt jelenti, hogy lesz aki oltottan is elkapja. Viszont még a delta esetében is nagyon úgy néz ki, hogy sokszorosára csökken az oltottak ESÉLYE, hogy súlyosan betegek vagy halottak legyenek. Lesznek oltott halottak, de kevesebb eséllyel, mint oltás nélkül. Tökéletes? Nem. Hasznos? Igen.

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 23., 11:11
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Bangója!Az oltás NEM VÉD meg 100% ‘ban,ezt megmondták még az elején…de a beoltottaknál a betegség lefolyása enyhébb és sokkal kisebb az elhalálozás esélye.Képzeljen el valakit akinek van egy esernyője a nagy zivatar idején meg egy olyant akinek nincs.Ha fel tudja egyáltalán fogni.Ha nem menjen ki a nagy zuhéban esernyő nélkül és meglátja.Legalább tapasztalatot szerez,aztán írja le az élményeit.

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 23., 12:02
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Nem kell félni, csak odafigyelni, főleg ha olyan csoportba tartozol. Az oltás nem egy pajzs ami megakadályozza a vírus bejutását. Az a maszk, az űrruha, a távolságtartás és a kézmosás lenne. Az oltás arra van, hogy ha a vírus bejut a szervezetbe (vagyis elkapod a COVID-ot), akkor a szervezet rögtön tudjon reagálni rá, még mielőtt elszaporodik benned és kárt okoz. Ha gyorsan reagál észre se veszed és nem fog annyi vírus termelődni, hogy szétszórd. Ha lassan vagy a vírus gyorsan szaporodik (mint a delta törzs), akkor már lesz annyi vírus benned amit terjeszthetsz és tünetet is okoz, viszont továbbra is nagy valószínűséggel nem tud annyira elszaporodni, hogy komoly károkat okozzon.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 23., 11:17
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Személyes tapasztalatom ugyanis most vagyok karanténba, hogy hasznos az oltás, ugyanis elkaptam oltás mellett is a Covidot de épp az oltásnak köszönhetem hogy aránylag nagyobb problémák nélkül tul vagyok a nehezén