Felhívás!

Miért ajándékoz a macska elejtett állatokat?

Miért ajándékoz a macska elejtett állatokat? Életmód

A macskák született vadászok, ezért nincs semmi meglepő abban, hogy prédákat ejtenek. De vajon mi veszi rá őket, hogy hazavigyék zsákmányukat, amikor sokkal egyszerűbb lenne azon nyomban elfogyasztani?

Noha körülbelül tízezer éve háziasították őket, a macskák természetes vadászösztöne most is éppoly erős, mint hajdanán. Ebbe pedig az is beletartozik, hogy időnként halott vagy akár élő zsákmányállatokkal lepik meg gazdáikat, akik nem igazán tudják hova tenni kedvencük viselkedését, hiszen bőségesen kap élelmet, így nincs rászorulva a vadászatra – írja a Petplace.

Ahogy említettük, a macskák született vadászok. Mivel tehát az éhségnek nincs szerepe abban, hogy sportot űznek ebből a tevékenységből, a kutatók szerint az egyetlen észszerű magyarázat, hogy mindezt ösztönből, a játék szeretete miatt teszik. Plusz, mivel később háziasítottuk őket a kutyákhoz képest, ezért élénkebben élnek bennük az ösztönök.

Érdekesség, hogy főleg a nőstény macskákra jellemző az, hogy szívesen megosztják zsákmányukat családjukkal (esetünkben az emberekkel), mert az ösztöneik azt súgják, hogy egyrészt ez kell a túlélésükhöz, másrészt át kell adniuk ezt a képességet a család többi tagjának is. Ez szintén evolúciós okokra vezethető vissza.

A kínzó éhségnek ugyanakkor vajmi kevés köze van a zsákmányszerzéshez, hiszen gondoljunk csak bele, hogy különösen a lakásban tartott cicák voltaképp bármit szívesen levadásznak, ami mozog és felkelti az érdeklődésüket. Még akkor is, ha kiszemelt prédájuk nem is ehető (játék egér és társai).

A teljes cikk ITT olvasható.

(magyarnemzet.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.