Felhívás!

Mérföldkő a sportkarrierben

Mérföldkő a sportkarrierben Cseperedő

Bronzérmet szerzett a lengyelországi nemzetközi karate versenyen a sepsiszentgyörgyi Benkő Zsolt, a Sport-All SC / MTK Budapest sportolója, aki a Magyar Karate Szakszövetség által meghatározott pontszerző versenyeken elért kitűnő teljesítményének köszönhetően a magyar válogatottba is bekerült.

– A Magyar Karate Szakszövetség összesen négy kvalifikációs pontszerző versenyt határozott meg a 2022-es prágai korosztályos EKF Európa Bajnokságra utazó válogatott kialakításához. Ezek a versenyek a Budapest Open, Croatia Open, Polish Open és a Hungarian Open. Ezek mind színvonalas nemzetközi versenyek és a cél, hogy minél több pontot gyűjtsenek össze a nemzeti kvalifikációban résztvevők. Nyilván csak a dobogós helyezésekért jár pont. Ezen pontversenyt eddig Benkő Zsolt vezette (junior +76 kg) a Budapest Openen megszerzett első helyezéssel, azaz 4 ponttal. Ám a mostani bravúrral, azaz a bronzéremmel sikerült még 2 pontot szereznie és ezzel behozhatatlan, 6 pont távolságba került, ami a más magyar, kategórián belüli versenyzőket illeti – magyarázta Vass Hunor edző.

Az október 15–17. között, a lengyelországi Bielsko Biala-ban megszervezett Polish Open nemzetközi karate versenyen összesen 31 nemzet legjobbjai, mintegy 1917 nevező állt tatamira, hogy megküzdjön a Lengyel Nagydíjért. A rangos megmérettetésen a 17 éves Benkő Zsolt, a Székely Mikó Kollégium 11. osztályos diákja a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

– Úgy érzem, ez a verseny eléggé jól sikerült. Hazafelé jövet még nem is nagyon sikerült felfognom, hogy válogatott lettem, és amikor sikerült realizálnom, akkor már azon gondolkoztam, mit tudok megtenni, hogy az Európa Bajnokságon minél jobban teljesítsek vagy akár érmet is hozzak. Számomra a válogatottság azt jelenti, hogy a nemzetemet képviselem és mindent megteszek, hogy a legjobb eredményt érjem el a közeledő Európa Bajnokságon – mesélte a sportoló.

– Zsoltnál joggal kijelenthetem, hogy egy 10 éves munka olyan mérföldkövéhez érkezett, ami nagy jelentőséggel és beteljesüléssel bír az ő sportkarrierjében. Volt már több háromszéki tanítványom, akik válogatottsági szerepet szereztek és képviselhették Magyarországot a különböző nemzetek közötti viadalokon. Úgy gondolom, hogy Zsoltnak is nagy álma vált valóra ezzel, de az igazi munka csak ezután kezdődik. Azzal, hogy részvételi jogot szereztünk, az előfeltételét teremtettük meg annak, hogy bizonyíthassunk és mi mindent megteszünk, hogy méltó módon fel is készüljünk a prágai Eb-re, ami jövő év februárjában lesz. A munka igazi része ezután kezdődik. Reménykedünk, hogy a még versenyben levő Vitályos Eszter junior -53 kg versenyzőnk is indulási jogot szerez, neki még egy pont szükségeltetik, amelyet a jövő heti Hungarian Openen meg is szerzünk! Ha mindez megvan, akkor megújult energiával folytathatjuk a felkészülést a cél irányába. Mivel én is tagja voltam versenyzői koromban a Magyar és a Román válogatottaknak egyaránt, tudom, hogy milyen érzés egy nemzetet képviselni, ezt az érzést vagyok hivatott a sportolóimmal megismertetni, és akár eredményeiben továbbszárnyalni – magyarázta az edző.

Zsolt tíz évvel ezelőtt „találkozott” a karatéval, s azóta több országos és nemzetközi versenyen bizonyított.

– 2011 szeptemberében ismerkedtem meg a sportággal, amikor az edzőm, Vass Hunor bejött az osztályterembe és a karatéról beszélt. Mivel sok barátom és osztálytársam karatézott akkoriban és a szüleim is szerették volna, hogy valami küzdősportot űzzek, elkezdtem karatézni. A legbüszkébb talán a Budapest Openen szerzett első helyemre, illetve a most Lengyelországban szerzett 3. helyemre vagyok – mesélte.

A siker erőt ad, de a kudarcaiból is tanul.

– Átgondolom a hibáimat és arra összpontosítok, hogy azokat kijavítsam. Persze minden sportolónak van olyan, hogy nem úgy jön össze, ahogy eltervezi. Voltak nekem is mélypontjaim ahol egyáltalán nem nyertem, de szerencsére most ebből kijövő fázisban vagyok. Ezúttal is szeretném megköszönni az edzőmnek, illetve a családomnak meg a barátaimnak, hogy támogattak – tette hozzá mosolyogva.

Szabadidejét barátaival tölti, a stresszt legtöbbször zenével oldja. Mérnöki pályára készül.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.