Felhívás!

Miért a kutya az ember legjobb barátja?

Miért a kutya az ember legjobb barátja? Életmód

Nincs a világon még egy olyan állatfaj, amellyel annyira szoros lenne az emberiség kapcsolata, mint a kutyával. A barátság ősi időkre nyúlik vissza: a farkas volt az első élőlény, amelyet az emberek háziasítottak. Hogy ez pontosan mikor történt, arról megoszlanak a vélemények, a domesztikáció kezdetén legkorábban 30 ezer, legkésőbb 10 ezer évvel ezelőttre teszik – írja az Insider.

Hogy a háziasítás miért indult el, szintén kérdéses. A legvalószínűbb az, hogy az állatokra a vadászatok és a lakóhelyek védelme miatt volt szükség. Hasonló módon azt sem tudni, hogy melyik farkasfajt szelídítették meg a korai emberek: bár sokáig úgy vélték, hogy a szürke farkas lehet a kutyák őse, a régészeti és genetikai vizsgálatok ezt az elméletet már részben cáfolták.

Őseink mindenesetre jól válogattak, a legbarátságosabb, legkönnyebben tanítható farkasok kiválasztásával gyorsan óriási hatást gyakoroltak az állatokra.

Mára a kutya és ember kapcsolata majdhogynem szimbiotikussá vált.

Ennek egyik fő oka, hogy mindkét faj rendkívül társas. Az állatokon elvégzett vizsgálatok szerint a hiperszociális viselkedést a kutyák esetében ugyanaz a gén okozza, amely az embereknél egy barátságossággal és bizalommal járó fejlődési rendellenességet, úgynevezett Williams-Beuren-szindrómát vált ki.

A kutyák személyiségét a genetika mellett a környezet is komolyan befolyásolja. Turcsán Borbála, az ELTE munkatársa és kollégái kutatásaik során arra jutottak, hogy a gazdák négy fontos vonásban képesek alakítani az általuk nevelt kölykök személyiségét: nyugodtság, taníthatóság, társasság és bátorság.

Egy másik ELTE-s vizsgálat azt is felfedte, hogy az állatok képesek értelmezni az emberi beszédet. A szakértők az ebek agyát vizsgálva felfedezték, hogy az élőlények jutalmazásért felelős agyi útvonala igen aktívvá vált, amikor dicsérő szavakat hallottak. Úgy tűnik, hogy a kutyák nemcsak a beszéd módját, hanem bizonyos szintig a szavak jelentését is megértik.

További fontos kapcsolódási pont kutya és gazdája között a szemkontaktus.

A japán Szagamihara Egyetem vizsgálata szerint amikor egy ember egy kutyával tartja a szemkontaktust, szervezetében egy „szeretethormon”, oxitocin szabadul fel. Az ebek emellett az emberi érzelmeket is képesek utánozni a testbeszéd és a hangképzés segítségével.

A kapcsolatok kialakítását tovább segíti a tény, hogy az állatok fel tudják mérni, hogy egy-egy ember segítséget vagy éppen akadályt jelent számukra. Mivel az ebek hosszú távú memóriája kimagasló, ha egy személyhez sok jó élményük kötődik, arra később is emlékezni fognak.

A kutyák tehát egyedi természetük miatt rengeteg szempontból hasonlítanak ránk, nem csoda, hogy sokan az ember legjobb barátjaként tekintenek rájuk.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. április 30., 11:05
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Azzal egyetertek ,hogy a kutya, valoban az ember legjobb baratja,azzal is,hogy nagyon intelligens allat,es valoban erti az ember szavait,de karakterben sokkal gerincesebb mint az ember. Egy kutyanak soha nincsenek hatso szandekai,mint az embernek. A kutya oszinten kimutatja erzelmeit egy bizonyos ember irant. Vagy szereti,es ebben az esetben baratsagosan kozeledik az emberhez,vagy utalja es ebben az esetben is oszinten kimutatja erzelmeit. Egy kutya kepes az eletet is folaldozni az emberert,mikor ez veszelyben van,az ember csak nagyon ritkan teszi ezt meg meg embertarsai irant is, a kutyajaert majdnem soha! Ugy hogy a kutya sokkal megbizhatobb es gerincesebb,mint az ember !