Felhívás!

Medvegomba 2.

Medvegomba 2. Életmód

Amióta csupa kíváncsiságból – székkeresés közben – rápillantottam egy kávégép reklámjára, egy bizonyos közösségi oldalon folyamatosan professzionális koffeingyártó masinákat csodálhatok, ha akarom, ha nem. Ezúton jelezném, hogy nem áll szándékomban egyet sem venni, egy jó baltát ellenben elég gyakran tudnék használni!

Az oldal kezelői már azt is tudják, hogy szeretek főzni, ezért ételrecepteket is megosztanak velem, aminek néha még hasznát is veszem. Az alant szereplő medvegombás leves is ott jött velem szembe, aztán röpke időn belül meg már a tányéromban illatozott.

Pulykaleves hirippel: „Ez egy átlátszó, édeskés leves, melyet nem savanyítasz, nem teszel bele zsiradékot és tejfölt. Addig csináld, míg nő a hirip! Télen készítheted szárított hirippel, böjtben pirított hagymával, de ezek már másféle levesek. Szükségeltetik 7–8 fiatal, büszke (aki leszedte, az pláne), megpucolt és vékony szeletekre szelt hirip. Válogatsz egynéhány pulykadarabot, mellét, szárnyát, nyakát, mert jók a levesben. Zúzát és szívet is tehetsz bele. Megtakarítasz és megmosol egy hagymát, 3 murkot, 2 petrezselyemgyökeret, 2 paszternákot, 1 zellert, 1 paradicsomot. Hideg, sós vízben főni teszed a húst, gyakran szedegetve a habját. Hozzáteszed a zöldségeket, szemesborsot és egy zeller- és lestyánköteget. Kis lángon, pöfögve főzd! Szűrd le, lobbaszd meg benne a gombát, tedd hozzá a felszeletelt húst és zöldséget. Tetejét apróra vágott lestyánnal, vagy egyéb, kedvenc fűszernövényeddel szórd meg. Próbáld ki Te is, meglásd, finom a leves! Áldjon és szeressen a Fennvaló!”

Ahhoz képest, hogy archaikus román nyelven íródott, remélem sikerült teljes egészében reprodukálnom, és átadnom e népi tudásban rejlő illatos, friss ízeket.

Berszán-Árus Csilla

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 8., 15:03
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ízletes vargánya vagy úrigomba, de ezt félanalfabéták nincs ahonnan tudják. Hirib vagy hirip, már mindegy, székelykedünk gombaismeretben is, ahelyett, hogy a tisztességes magyar elnevezést használnánk.

 • User
  Dátum: 2021. július 8., 21:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Melyik faluban nevezik hiripnek? Még nem hallottam róla… És ez a megnevezés mitől székely, ha román? (maga a szó valószínűleg szláv eredetű, de nagy az esélye, hogy román közvetítéssel érkezett a székely nyelvjárásba).
  Én abba a levesbe amúgy tettem volna árdét is 🙂