Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ma Sarlós Boldogasszony napja van

Ma Sarlós Boldogasszony napja van Életmód

Sarlós Boldogasszony, az áldott állapotban lévő édesanyák patrónusának napja a többi Mária-ünnephez hasonlóan kiemelkedik a jeles napok sorából, és régen még komolyabban vették, mint manapság. Napján például nem dolgoztak, még a reformátusok sem mentek a mezőre, és aki tehette, főként a katolikus vidékeken elment a templomba. Idén nem (lenne) nehéz gyakorolni ezt a szokást, mivel éppen vasárnapra esik.

A régmúlt homályába vész, hogy elődeink mikor kezdtek áldozatokat bemutatni az aratás kezdetén, ám annyit azért tudunk, hogy Mezopotámiában Tammúz, Egyiptomban pedig Ozirisz volt a sarlóval arató gabonaisten, és azt is érdemes megjegyezni, hogy Szűz Máriának csak magyarság körében használatos a Boldogasszony megnevezése. Egyházi ünneppé viszonylag későn, a 13. század folyamán lépett elő Mária Erzsébetnél tett látogatása emlékére, de csak 1389-ben vált egyetemessé az obszerváns ferencesek buzgólkodása folytán. Székelyföldön is ők honosították meg, ami egyben meg is magyarázza, hogy például a csíksomlyói zárdatemplom miért Sarlós Boldogasszonynak van dedikálva.

Futásfalva után már csak erdő következik (fotó: Kocsis Károly)

Mellette – a székelyföldieknél maradva – Ivóban, Székelykálon, Kotormányban, Magyarzsákodon, Bándpatakán, Ditróban, Güdücön, Gyergyóújfaluban, Homoródkarácsonyfalván, Tibódon és Futásfalván tartanak ma templom- vagy kápolnabúcsút. Közülük az utóbbi a legjelentősebb, miután Jakubinyi György érsek 1992 januárjában hivatalosan is kegyhellyé nyilvánította a kis kézdiszéki zsákfalu központját. Itt azóta minden évben több száz zarándok gyűl egybe Erdély különböző részeiről, de még az anyaországból és Moldvából is.

A futásfalvi Szent András-templom Sarlós Boldogasszony napján (fotó: Bartos Lóránt)

Ma álló templomát 1851 és 1856 között építettek, és utólag a Háromszéki Szűzanya szobrának őrzőjévé vált. A Csíksomlyói Szűzanya 1750-ben egy huszár által 75 akkori forintért ugyancsak fából kifaragott hasonmását egyes feltételezések szerint a ‘48-as szabadságharc idején a felső-háromszéki Esztelnek minorita kolostorából menekítettek Futásfalvára, ahol az 1960-as években az éppen ott szolgáló Bálint Lajos plébános, Erdély későbbi első érseke egy különös csoda folytán megtalálta a toronyban. Annak idején így írták le az alkotást: „Mérete jó nagy, és alakja szép, díszes. Magassága három könyök és egy tenyér. A test részei középarányosak, se nem darabosak, sem túlságosan nem finomkodók. Alkatában és a formákban kifejeződő méltóság a hívő és vallásos lelket képes áhítatra, tiszteletre ragadni. Egyszóval, mint az Úr alázatos szolgáló leánya tűnik a szemünkbe…”

Egy közel 1000 méteres, a település melletti magaslatra vezető erdei keresztutat is kiépítettek (fotó: Bartos Lóránt)

A zarándokhellyé való nyilvánítást követő esztendőben, 1993-ban egy közel 1000 méteres, a település melletti magaslatra vezető erdei keresztutat is kiépítettek, amelyen – ha éppen nem zuhog az eső – rendszerint a búcsús körmenet is végighalad. Később,  Tifán Lajos plébánosa kezdeményezésére, a Futásfalvára vezető zarándokút bevezető szakaszán egy monumentális székelykaput is állítottak a vendégek fogadására.

 

Az oklevelekben először 1544-ben szereplő, ma alig 300 lakossal bíró „Fwtásfalwa” eredetére nézve a népi emlékezet két verziót is megőrzött. Az egyik szerint nevét Kun Lászlóról kapta, aki errefelé ellenségeitől életveszélyes helyzetbe került, és futva menekült, mígnem a korábban éppen általa ide száműzött Hamar család tagjai meg nem mentették. Jutalomképpen aztán meg is kapták donációban a falut a királytól. Mások úgy tudják, a reformáció idején vallást váltó, szomszédos Ikafalváról ide „futott” katolikusok alapították, innen a neve. A plébánia alapítása az anyakönyvek tanúsága szerint 1696-ra vezethető vissza, a 19. század elején a falu határában még látszottak a Szent Imre tiszteletére emelt kápolna nyomai. Papai közül a helybéli születésű Bardócz Mózes 1945-ben a földvári haláltáborban szenvedett vértanúhalált, míg a híveket negyedszázadon át szolgáló Páll Gyula megjárta a kommunista diktatúra börtöneinek poklát – a gyónási titok fel nem fedése okán.

 

Régen a gazdák a templomba vitték aratószerszámaikat ezen a napon, és amíg a misét hallgatták, a külső fal mellé támasztva pihentették. Majd kimentek a határba, hogy egy rendet vágjanak a búzában. Ezután hazamennek, és csak másnap kezdték az igazi munkát. Már ott, ahol kellően megérett a gabona, mert például a Sóvidéken három héttel később következett ez be. És amennyiben nem esik az eső; mert ha igen, akkor állítólag negyven napig el nem áll. Kézdiszentléleken meg is maradt a mondás: „Sarlós Boldogasszony ha vizel, akkor soká vizel, egykönnyen nem ér rá.”

A varságiak még a 20. század közepén sem dolgoztak Sarlós Boldogasszony ünnepén, mise közben meg főként azért imádkoztak, hogy az erős idő elkerülje a tanyák népét. A régi gazdaasszonyok azt is feljegyezték, hogy a Sarlós Boldogasszony és Nagyboldogasszony között kikelt csirkékből kiváló tojók lesznek.

Futásfalvi legények a búcsúban (fotó: Kirják József/Székely Kalendárium)

Háromszéken egészen a második világháború végéig az aratás kezdőnapjának tartották. „Legények és leányok elsősorban a lelkész és a falubíró gabonatábláinak learatására szerveztek népesebb kalákákat. A fiatalok ilyenkor felünneplőbe öltöztek, s rendszerint énekelve, zeneszó mellett dolgoztak. Amikor egy táblán már csak néhány gabonaszál maradt, azt kiabálták: Fogjuk meg a nyulat! Az utolsó gabonaszálakból és mezei virágokból koszorút fontak, amit ünnepélyes menetben vittek be a faluba. Az utcákra kisereglett gazdák és asszonyok a koszorút és annak vivőit legtöbbször vízzel locsolták le. Rendszerint a tisztaszoba mennyezetét tartó gerendára erősítették, majd magvait bevegyítették a vetőgabona közé. Európában és a Kárpát-medencében a gabonában rejlő életerőt állat alakú lénynek, Erdélyben pedig nyúlformájúnak képzelték el” – olvashatjuk Pozsony Ferencnél.

Hirdetés
Hirdetés

Néhol fodormentát vagy más, női betegségek ellen használható gyógynövényt szenteltettek a régiek a látogatás napján, teájukból várandós asszonyokat itattak. A mentát azonban a nem hívők is nyugodtan szedhetik, és nemcsak ezen a napon: amellett, hogy feldobja az üdítők, koktélok, hústöltelékek, gyümölcssaláták ízét, teája emésztési zavarok, felfúvódás, epegyulladás, menstruációs zavarok, meghűléses betegségek ellen is hatásos!

Címlapfotó: Búcsúkor a Háromszéki Szűzanyát is kihozzák a templomból (fotó: Bartos Lóránt)

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások