Felhívás!

Lehet halálos a megfázás?

Lehet halálos a megfázás? Életmód

A köhögéssel, torokfájással, orrfolyással és lázzal járó nátha sokak számára elviselhetetlen. Jól ismert tény, hogy az influenza gyenge immunrendszerű személyeknél, például időseknél akár halálos is lehet. De vajon mi a helyzet a meghűléssel?

A megfázás nem egy konkrét betegség, hanem egy tünetegyüttes, melyet különböző vírusok idézhetnek elő. A leggyakoribb kórokozó a rhinovírus. Peter Barlow, az Edinburghi Napier Egyetem munkatársa szerint más vírusok, így az influenzavírusok is előidézhetnek náthaszerű tüneteket, fontos azonban különbséget tenni ezen betegségek és a meghűlés között.

A megfázás alapvetően egy enyhe lefolyású fertőzés. Mivel igen gyakori, és általában kezelés nélkül átvészelhető, az érintettek sok esetben nem fordulnak orvoshoz. Néha azonban a nátha igen súlyos következményekkel járhat. A meghűlés szövődményei akár komoly betegségeket is előidézhetnek, melyek ritka esetben halállal is végződhetnek.

A veszély főként a gyenge immunrendszerű betegeknél áll fenn.

Barlow szerint korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a csontvelő-átültetésen átesett betegeknél nagyobb eséllyel alakul ki súlyos légúti fertőzés. A szakértők úgy vélik, hogy ennek hátterében általában nem a rhinovírus, hanem veszélyesebb kórokozók, például az RSV állnak.

A meghűlés egyéb módon is lehet végzetes. Bizonyos esetekben a vírusfertőzés képes előkészíteni a terepet a baktériumoknak, a rhinovírus például elősegítheti a Streptococcus pneumoniae nevű kórokozó támadását.

A nátha néha komolyabb tüneteket is produkálhat, ez általában idősebbeknél, gyermekeknél, dohányosoknál, illetve a tüdő rendellenességével élő embereknél, így az asztmásoknál figyelhető meg. Ezeknél a személyeknél a baktériumfertőzés kockázata is magasabb.

Barlow szerint problémás, hogy nincs hatékony kezelés a rhinovírus minden típusa ellen. A kórokozókat általában az immunrendszer győzi le, a szervezet gyenge védekezése ezért veszélyes. A szakértő hozzátette, éppen ezért a megelőzésre érdemes fektetni a hangsúlyt, a rendszeres kézmosás például sokat segíthet.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.