Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Koleszterinszint csökkentési tippek

Koleszterinszint csökkentési tippek Életmód

A koleszterin a zsírok közé tartozó szerves vegyület, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek felépítésében.

Hirdetés
Hirdetés

A hétköznapi életben leggyakrabban akkor találkozunk vele, amikor a vérvételi eredményt a kezünkben tartva egy plusz jel figyelmeztet minket a magas koleszterinszintre. A normális érték 5,2 mmol/liter alatt van.

Magas koleszterinszintből adódó betegségek

A magas koleszterinszint éppúgy kockázati tényező, mint a magas vérnyomás vagy a dohányzás. A koleszterin két fajtáját különböztetik meg. A HDL rövidítés a jó koleszterint takarja, míg az LDL a rosszat. Mértékük meghatározó, mivel a felesleg lerakódik az erek falán. Ezáltal beszűkül, ezzel csökkentve a vér útját. Ennek következtében jellemzően a szív- és érrendszeri betegségek kockázata növekszik meg.

Magas koleszterinszint lehetséges okai

A koleszterinszintet jelentősen befolyásoló betegség nincs. Egyértelműen az életmód az, amely a magas LDL koleszterinszintért felelős. A telített zsírban gazdag állati eredetű ételek, a mozgásszegény életmód, dohányzás, elhízás is hozzájárulhat a kialakulásához. A szerzett betegségek közül a 2-es típusú cukorbetegség, az alkoholizmus, valamint a pajzsmirigy alulműködés is hozzájárulhat az állapot kialakulásához. Nőknél változó korban gyakrabban előfordul. A magas koleszterinszintre való hajlam öröklődik.

Orvoslása

Az LDL koleszterinszintjének csökkentéséhez, és ideális tartományban való tartásához elsősorban az életmódváltás és az egészségbarát táplálkozás javasolt. Ideális személyre szóló tanácsokat is kikérnünk orvostól, dietetikustól vagy táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembertől.

Az életmódváltásban a legnagyobb hangsúly a táplálkozáson van. Érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Az étkezésünkbe vegyük bele a hüvelyeseket is. A fejtett bab, a lencse vagy zöldbab kifejezetten ideális. A fehér liszt helyett szokjunk át a teljes kiőrlésű gabonára, és az abból készülő élelmiszerekre. A zab, a zabpehely, az árpa gyümölccsel reggelire máris fedezi a napi szükséges rostbevitelünket. A magvak, mint például a dió vagy a mandula nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Ezek hatással vannak a koleszterinszint csökkentésére, valamint a szívre is. A telített zsírsavak fogyasztását mérsékeljük.

Az egészséges életmóddal együtt jár a mozgás is. Javasolt heti 3-4 alkalommal körülbelül egy óra közepes intenzitású mozgást végezni. Gyors séta, futás, úszás vagy a biciklizés is remek koleszterincsökkentő. A testsúly a mozgásnak köszönhetően csökken, ami kedvez a koleszterintszint csökkenésnek.

Vegye kezébe az életének irányítását, és győzze le a magas koleszterinszintet. Kerülje el a magas egészségügyi kockázatot. Óvja meg magát az interneten található rossz tanácsoktól is. Egészségügyi kérdésekben a TamTraCo blogja száz százalékosan megbízható információkkal szolgál.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük