Hogyan „hűljünk le” sportolás után?

Hogyan „hűljünk le” sportolás után? Életmód

Azt tanultuk az iskolában, hogy a bemelegítés edzés vagy sportolás előtt meglehetősen fontos, de az edzés utáni nyugalmi állapot elérése legalább annyira az – olvasható a Theguradian.com-on.

Azt tanították gyerekkorunkban, hogy a bemelegítés elengedhetetlen a sportolás előtt, mert előkészíti izmainkat a terhelésre, és segít a sérülések megelőzésében. Ami még fontosabb, hogy emeli a pulzusszámot és gyorsítja a keringést, ezek szükségesek ugyanis a hatékony testmozgáshoz.

A szervezet „lehűtése” ugyanolyan fontos, mint annak bemelegítése. Ezzel megelőzhető a szédülés, segít visszaállítani a szívfrekvenciát a normális állapotba, és elkerülhető a krónikus vénás elégtelenség. Ez az állapot akkor következik be, ha a vér az ereket kitágítja egy hosszú edzés alatt, megnehezítve dolgát abban, hogy a lábakból visszajusson a szívbe – olvasható a The Guardian oldalán.

Sok edző szerint a test nyugalmi állapotának elérése 3–10 percig kellene, hogy tartson, vagy addig, amíg nem érezzük, hogy elértük azt a pontot, ami után meg is állhatunk. Az, hogy mely területekre kell a hangsúlyt fektetni a test lenyugtatása közben, attól is függ, hogy a tested mely része lett jobban igénybe véve. Például, ha a lábaiddal dolgoztál sokat, akkor az alsó végtagokat kell nyújtani vagy egy rövid sétát kell tenni.

A legjobb módja annak, hogy megmérd, eléggé lenyugodott-e a szervezeted, ha a józan eszedre hagyatkozol: ha azt érzed, hogy a pulzusod lelassult, az már elég. Ha pulzusmérőt viselsz, akkor pedig jelezni fog a szerkezet, hogy visszaállt a szívverésed a normál tartományba.

Nincs olyan kutatás, amely azt támasztaná alá, hogy az edzés utáni nyújtás enyhíti az esetleges fájdalmakat, de ha azt érzed, hogy ez abban is segít, akkor csináld. Ha tapasztalsz némi fájdalmat nyújtáskor, akkor hagyd abba! Ha a következő nap is van fájdalmad, még fontosabb, hogy legközelebb alaposan melegíts be.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások