Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan hatnak a történetek az érzelmeinkre és a figyelmünkre?

Hogyan hatnak a történetek az érzelmeinkre és a figyelmünkre? Életmód

Bizonyított tény, hogy a különböző történetek mind hatnak az agyunkra, az érzelmeinkre és ebből kifolyólag a döntéseinkre. Éppen ezért nem ritka, hogy egy előadás során az előadó egy kifejezetten érdekes történettel szemlélteti az adott témát.

Mivel az agyunk úgy alakult ki, hogy ha különböző száraz adatokat kell feldolgozni, akkor teljes mértékben arra koncentrál, nem termel semmilyen, érzelmekért felelős hormont. De ha egy jó történet tartja fogva a figyelmet, akkor jelenik meg az oxitocin hormon a szervezetben, ami a boldogságért, az együttérzésért, a jó érzésekért felel. Az sem lehet véletlen, hogy a történetmesélést gyakran látni, mint alkalmazott taktikát egy kibontakozó párkapcsolatnál. Általában elmondható, hogy az egyik fél úgy kíván kicsikarni együttérzést és ezáltal figyelmet és törődést a másikból, hogy elmeséli a történetét, de úgy, hogy ő a “szegény én” képében tetszeleg. Ez meglepően gyakran hatásos.

Ez azért is történhet meg, mert a történetek nagy része – legalábbis ami meg tudja tartani az ember figyelmét – hasonlóan épül fel, vagyis megtalálható benne minden, ami egy sikeres sztorihoz kell. Mindenképp szükséges egy jó narratíva, hiszen ha megismerjük, megértjük a karaktereket, akkor elkezdünk azonosulni, együtt rezonálni velük, ami a siker érdekében elengedhetetlen. Fontos, hogy átszállítson minket a karakterek világába, így az agyunk olyan programot kezd el futtatni, mintha mi a történet részesei lennénk. Ennek jól megfigyelhető eredménye a felgyorsuló pulzus, légzés és zihálás, sőt ha olyan a szituáció akkor a légzés visszatartása.

A figyelem folyamatos fenntartásához elengedhetetlen a feszültség megfelelő mennyiségű fokozása, ami kellően nagy szakértelmet kíván, hiszen mindig meg kell tartani a mértéket. Az nem jó, ha azonnal és nagy mennyiségű feszültség ömlik a hallgatóság nyakába, de az sem optimális, ha csak szép lassan egy irányba hömpölyög a történet.

Éppen emiatt fontos, hogyha egy előadás során történetmesélésre adjuk a felyünket, akkor tartsuk szem előtt a fentieket. Még a legunalmasabb, száraz, tényszerű adatokon alapuló Power Point előadást is fel lehet dobni egy jó kis sztorival, amiért biztosan hálás lesz a hallgatóság, hiszen kiszakadnak a tényfeldolgozó, adatokat megjegyző üzemmódból.

Egy jó történet pedig nem csak pillanatnyilag hat az érzékekre, hiszen később is gondolkodunk a lehetséges megoldásokon, amikkel ki lehetett volna mászni az adott szituációból. Ha egy hatásos filmet veszünk alapul, hányszor kaphatjuk magunkat azon, hogy továbbgondoljuk a történetet, vagy pedig más megoldásra jutunk, mint a főhős, így más lenne a kimenetele is a sztorinak.

Éppen ezért ne féljünk attól, hogy egy jó előadást még jobbá tegyünk egy hatásos történettel, ami igazán emlékezetessé teszi azt mindenki számára.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük