Felhívás!

Heti egy futás is negyedével csökkenti a korai halálozás kockázatát

Heti egy futás is negyedével csökkenti a korai halálozás kockázatát Életmód

Az elemzésből – melybe több mint 230 ezer embert vontak be – kiderül, hogy azoknak, akik rendszeresen járnak kocogni vagy futni, jóval kevesebb esélye van az idő előtti halálozásra.

A kutatásban férfiak és nők életvitelét és sportolási szokásait követték nyomon 5 és fél és 35 éves időintervallumban, és a kutatók azt találták, hogy a rendszeres futás 27 százalékkal csökkentette a korai halálozás bekövetkeztét – olvasható a The Telegraph cikkében.

A rendszeres futóknál 30 százalékkal alacsonyabbra tehető a szívbetegség következtében fellépő halálozás és 23 százalékkal a rák kockázata.

A melbourne-i Victoria Egyetem kutatói 14 tanulmányt elemeztek a futás és a halálozási arány összefüggéseiről, mely alapján már heti egy rövidebb futással is pozitív eredmények érhetők el, tehát nem a gyorsaságon és a nagy távokon van a hangsúly.

Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás jó hatással van az egészségre, például csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet és a testsúlyt.

A kutatók szerint a futás jó opció lehet azok számára, akiknek nincs elegendő ideje a testmozgásra.

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat útmutatása alapján egy átlagos felnőtt szervezete 150 percnyi „mérsékelt” testmozgást igényel egy hét folyamán, ami lehet például gyorsabb tempójú séta vagy biciklizés is. Ez kiváltható 75 perces erőteljesebb testmozgással, mint például a futás.

Rendszeres fizikai aktivitással több mint húsz életmóddal összefüggő betegség elkerülhető, így érdemes minél hamarabb megtenni az első lépéseket egy egészségesebb életmód felé.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.