Felhívás!

Használt műszaki cikkekkel is lehet fizetni egy londoni kocsmában

Használt műszaki cikkekkel is lehet fizetni egy londoni kocsmában Életmód

Műszaki hibás, sérült vagy megunt műszaki cikkekkel is fizethetnek a sörért, akár vacsoráért egy londoni kocsmában, hogy az összegyűjtött mobilokat, töltőket és egyéb elektronikai eszközöket később újrahasznosítsák.

A Trade-Inn nevű kocsmában 14 ezer féle elektronikus eszközt fogadnak el, amiket később egy cég megjavít és bizonyos alkatrészeket más termékek gyártásánál például újra felhasználnak – írja az euronews.

Az egyedi ötlet úttörőnek és egyben nagyon hasznosnak számít. Az Egyesült Királyság ugyanis Európa legnagyobb elektronikai hulladéktermelője. A jelenlegi előrejelzések szerint ebben 2024-ben akár a jelenlegi világelsőt, Norvégiát is megelőzheti. A Királyi Kémiai Társaság 2019-es tanulmánya szerint a brit háztartások nagyjából 40 millió használaton kívüli készülékkel rendelkeznek.

2020-ban mintegy 420 millió mobiltelefont és egyéb hordozható elektronikus eszközt értékesítettek az EU-ban és csak a fel nem használt töltők évente akár 11.000 tonna elektromos hulladékot is jelenthetnek.

A mobiltelefonokon kívül – többek között – hűtőszekrények, vízforralók, tévék, elektronikus játékok és sporteszközök alkotják az úgynevezett e-hulladékot, amelynek mennyisége évente kétmillió tonnával nő a világon. A becslések szerint kevesebb mint 20 százalékát gyűjtik össze és hasznosítják újra.

(Napi.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások