Felhívás!

Facebook-oldal lelki egészségünkért

Facebook-oldal lelki egészségünkért Életmód

Nemrég bukkantunk rá a Facebookon a Lélekemelő nevű oldalra, ahol azok számára nyújtanak segítséget, akik úgy érzik, lelki egyensúlyállapotuk és biztonságérzetük meginog, és a kialakult helyzetet sem elkerülni, sem megoldani nem tudják. Ilyenkor fontos a segítség, illetve az, hogy nem egyedül kell megküzdeni a felmerült nehézséggel. Orbán Imolával, az egyik kezdeményezővel beszélgettünk.

– Honnan jött az ötlet, hogy egy ehhez hasonló oldalt hozzanak létre?

– A kezdeményezés fészke a csíkszeredai Ferencz Gyöngyösi Gyöngyvér által alapított Kreatív otthonoktatás és otthontanulás Facebook-csoport. Ott kérdezett rá valaki, van-e köztünk olyan, aki a nevelési-oktatási kérdések mellett segítői munkát is vállal? A csoportból nagyon sok szakember jelzett vissza. Továbbá meghívtam a kolozsvári pasztorálpszichológia kar hallgatóit és teológus barátainkat, közülük is csatlakoztak a csoporthoz lélekemelő önkéntesek. Átbeszéltük Gyöngyvérrel a hogyan továbbot, és úgy döntöttünk, a kezdeményezés külön profilt kap. Így létrehoztuk a Lélekemelő Facebook-oldalt és mellette egy csoportot, ahol a segítők folyamatosan „találkoznak” virtuálisan.

– Hogyan osztották le az egyes feladatköröket?

– Jelenleg harminc segítő személy van az oldalon. Bartha Pál Aba teológushallgató szerkeszti az oldalt, neki minden átmegy a kezén. Fontos, hogy minden információ megfelelően legyen elérhető. A segítők egy szakmai csapattá forrnak össze, minden nap új ötlet, lehetőség, kérdés, kérés útvonalát követve. Lassan mások is vállalnak fel szervezési feladatot.

– Mit üzen azoknak, akik nem mernek segítséget kérni?

– Az adatlapoknál, a szakemberek bemutatkozásánál az volt a cél, hogy legyen látható a szakember mögött az ember, hiszen fontos, hogy hozzászoktassuk a felnőtteket, szülőket, nevelőket, kamaszokat, időskorúakat ahhoz, hogy itt vagyunk, merjenek felkeresni. Az oldalon listáztuk, milyen helyzetekben kereshetnek, de ezen kívül is társak vagyunk és segítők. Hangsúlyoznám, a csoporthoz nem csak nagy bajban lehet fordulni. Nagyon sokunk fejében megfordult az a gondolat, de jó lenne, ha elakadásunkban, szorongásunkban segítene valaki, aztán képesek vagyunk magunkat lebeszélni arról, hogy máshoz forduljunk. Ezért kiemeltük, hogy a problémáknak különböző szintje, ereje van. Magyarázatot adtunk arra is, mit kell érteni a segítő beszélgetés, a tanácsadás és kríziskezelés alatt. Ez a fogalomtisztázás mellett a megfelelő segítő megtalálásában segíti az embereket.

– Kik kereshetik fel, illetve írhatnak a szakembereknek?

– Felnőttek, szülők, időskorúak, kamaszok egyaránt hozzánk fordulhatnak, és fontos, hogy minden segítő beszélgetés konfidenciális. A szakembereket régiókra osztottuk, minden csoportban, minden szakterületről van segítő így nagyobb lehetőséget nyújtva, hogy egy adott térségben a rászorulók értesüljenek az ott szolgálatot teljesítő 5–7 segítőről.

– Az oldal csupán a koronavírus-járvány idején működik?

– Még az elején vagyunk. Azonban nagy adatbázis jött létre erdélyi segítőkről, egymásra találtak a szakemberek, és hiszek abban, hogy valamilyen formában fennmarad, annak érdekében, hogy segíthessünk. A legfontosabb, amire figyelnünk kell az itt és most helyzetek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.