Felhívás!

Gondolatok a konyhában – Alkalmazott matematika

Gondolatok a konyhában – Alkalmazott matematika Életmód

Behunyt szemmel ülök a teraszon, arcomat gyengéden simogatja a napsugár, a nagy csendet csak egy madár-kutya duett, vagy a szomszéd tornácajtójának nyikorgása szakítja meg. Ha a gyümölcsfák alá ülnék, tán még a kibomló rügyek pattanását is hallanám.

Virágvasárnap van. Bár kényszerűen csukott ajtók választanak el egymástól, hiszem, hogy itt, a természet templomában, szívünk nyitott kapuján épp úgy bevonulhat Jézus, mint oly régen egy szamár hátán, Jeruzsálembe. A hit megnyugvást hoz, a megnyugvás tenni akarást. Ezért egy rég nem látott kedves ismerős kérésére most olyan receptről írok, melyben a szokásostól eltérően, a betűk mellett számok is szerepelnek.

Rakott gomba, zsemlével: 8 szeletekre vágott zsemlét negyed liter tejben megáztatunk, majd 2/3 részével kibélelünk egy kizsírozott (olajozott) tepsit. 20 deka gombát (annál jobb, minél erdeibb!), egy fej hagymát és kis csokornyi, apróra vágott petrezselymet megpárolunk, 4 tojást keményre főzünk (külön). A kész gombát a tepsibe kanalazzuk, ráhelyezzük a karikákra vágott tojást, erre a megmaradt zsemleszeleteket. 2 deci tejföl, a netán megmaradt tej, fél deci olaj, csipetnyi pirosparika és bors keverékével meglocsoljuk, majd forró lerben 10–15 perc alatt ropogósra sütjük.

E recept érdekessége, hogy Kövi Pál gyűjtötte, míg tájainkon utazgatott.

SzakÁ(rus)Cs(illa)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.