Felhívás!

Elsőfokú viharriasztást adtak ki az ország déli megyéire és a hegyvidékre

Elsőfokú viharriasztást adtak ki az ország déli megyéire és a hegyvidékre Életmód

Elsőfokú (sárga jelzésű), viharra és jégesőre vonatkozó riasztást adtak ki a meteorológusok az ország déli részében fekvő megyékre, illetve az ország északi, középső és nyugati részének hegyvidékére. A riadó vasárnap 14 órától 21 óráig érvényes.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint az említett területeken zivatarok, felhőszakadások lesznek, villámlásokkal, jégesővel és viharos széllel. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert négyzetméterenként, illetve helyenként a 30-40 litert.

Az ANM ugyanakkor meghosszabbította szerda reggelig a szombaton kiadott, légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetését, amely az egész országra érvényes.

Vasárnap 14 órától szerda délelőtt 10 óráig időszakonként fokozott lesz a légköri instanbilitás az összes régióban. Gyakori villámlásokkal kísért zivatarok, felhőszakadások várhatók, illetve viharos szél és jégeső. A csapadék mennyisége meghaladja a 15-25 litert, helyenként pedig a 35-50 litert is négyzetméterenként.

Másodfokú árvízriasztás van érvényben az ország 19 megyéjében

Másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízriadót adtak ki vasárnap a hidrológusok, amely hétfő éjfélig érvényes 19 megyére.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint vasárnap délután 6 órától hétfő éjfélig az elmúlt időszakban lezúdult és az elkövetkező időszakra jelzett csapadékmennyiség miatt vadpatakok, áradatok alakulnak ki a hegyoldalakon, a kis patakokon gyors áradatok vonulnak le, amelyek a védelmi szintek meghaladását okozhatják a következő vízgyűjtő medencékben: Drincea, Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Motru (Gorj és Mehedinţi megye), Olt mellékfolyói (Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş és Olt megye), Călmăţui (Olt és Teleorman megye), Vedea felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Argeş, Olt és Teleorman megye).

Szintén narancssárga jelzésű riasztás érvényes a következő hidrográfiai medencékben: Argeş felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Ilfov és Călăraşi megye), Ialomiţa felső folyása (Dâmboviţa megye), Prahova felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Prahova és Ialomiţa megye), Bodza felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Brassó, Kovászna és Buzău megye), a Duna Vaskapu II. fölötti szakaszának kisebb mellékfolyói (Krassó-Szörény és Mehedinţi megye).

A hidrológusok figyelmeztetnek, hogy a jelzett jelenségek nagyobb intenzitással következhetnek be hétfőn 10 és 20 óra között Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Prahova és Buzău megye néhány folyóján, főként a kisebbeken.

A jelenlegi hidrometeorológiai helyzetet és a következő 48 órára előrejelzett csapadékot figyelembe véve sárga jelzésű árvízriasztás lépett érvénybe vasárnap délután 2 órától, amely kedd éjfélig érvényes a következő vízgyűjtő medencékben: Visó, Iza (Máramarfos megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Szamos mellékfolyói (Kolozs, Szilágy, Máramaros, Szatmár), Kis-Szamos felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Bihar és Kolozs megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hunyad és Arad megye), Maros felső folyása (Hargita, Maros és Beszterce-Naszód megye), a Maros és a Küküllők összefolyása alatti szakasz (Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Ó-Béga (Temes megye), Béga, Temes, Pogăniş felső folyása, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra, (Temes és Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), Drincea, Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye).

Szintén elsőfokú riadó érvényes a következő vízgyűjtő medencékre: Olt felső folyása és Olthévíz alatti szakaszának mellékfolyói (Kovászna, Hargita, Brassó, Szeben, Argeş, Vâlcea, Olt, Gorj és Dolj megye), Argeş felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Ilfov és Călăraşi megye), Ialomiţa (Prahova, Dâmboviţa, Ilfov és Ialomiţa megye), Bodza felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Brassó, Kovászna és Buzău megye), Râmnicu Sărat (Buzău és Vrancea megye), Putna (Vrancea megye), Tatros felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hargita, Kovászna, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce felső folyása, középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye), Moldova felső folyása, középső és alsó folyásának mellékfolyói, Suceava felső folyása, középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava és Neamţ megye), Bârlad felső folyása, középső és alsó folyásának mellékfolyói (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galaţi megye), a Szeret kis mellékfolyói (Bákó, Vrancea és Galaţi megye).

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.