Hirdetés
Hirdetés

Zsuzsanna-napi pacsirtaszó

Zsuzsanna-napi pacsirtaszó Cseperedő

A néphagyomány úgy tartja, hogyha Zsuzsanna napján, február 19-én megszólal a mezei pacsirta, akkor vége a télnek, és itt a várva várt tavasz.

Február másodikán volt egy másik időjárás-előrejelző nap, amikor a medvék viselkedését lehetett megfigyelni, és abból a néphit szerint megállapítani, hogy jön-e a tavasz, vagy még várni kell rá. Úgy tartják, hogy azon a nap, amikor a medve kijön a barlangjából, ha meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, mert még várni kell a tavasz megérkezésére. Ellenkező esetben nem fordul vissza a barlangba, mert rövidesen itt a tavasz. Nos, napos idő volt február 2-án, ami az időjós medve szerint azt jelenti, hogy messze még a tavasz.

Hirdetés
Hirdetés

Zsuzsanna napján minden évben kimegyek a városszéli mezőkre hallgatózni. Ugyanis a pacsirta énekét hamarabb lehet meghallani, mint a madarat meglátni.
A mezei pacsirta egyszerű kinézetű tollruhát visel, barnás színezetű. Azonban éneke csodálatos. A madár, miközben emelkedik a magasban, már énekel, a költőterülete fölött keringve tovább dalol. Ekkor lehet meghallani a közismert hangot akár egy kilométer távolságból is. Évtizedek óta járok ki Zsuzsanna napján a határba, de még eddig egyszer sem sikerült meglátni vagy meghallani a pacsirtadalt.
Rendszeresen március elején csendül fel a pacsirtaszó a térségünkben. Aki teheti, sétáljon ki egy mezőrészre, és füleljen, hátha meghallja a csodálatos madárdalt.

Kelemen László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások