Felhívás!

Vörös csupaszcsiga

Vörös csupaszcsiga Cseperedő

Esik, amivel egymagában nincs is semmi gond, mert kell a csapadék is, csakhogy már napok, hetek óta ez van. Ráadásul a levegő is lehűlt, a gázkazán magától bekapcsolt, holott júniust írunk.

Naponta járok hátra a veteményes kertbe, látom, hogy mit kéne tenni, de annyira átázott a föld, hogy az ágyások közé nem lehet bemenni. A madarak is megunhatták a rossz időjárást, még a barátposzáta éneke is olyan bánatosnak tűnik.

Az időjósok kánikulát jósolnak, sőt, annál is melegebbet, hogy az milyen, majd megtudjuk, addig is leköt a csigavadászat. A minap vettem észre, hogy nálunk is megjelentek a csupaszcsigák. Azonnal egy edénybe sóz vizet tettem, és abba gyűjtöttem össze. Nem volt jó ötlet csupasz kézzel fogdosni őket, mert utána hosszú percekbe került, míg sikerült lemosni a nyálkás váladékot a kezemről, amit maguk után hagytak.
Utánanéztem, hogy miként lehet védekezni a csigák ellen, és akkor olvasom, hogy Kovászna megyében már mindenütt megjelentek. Van ahol inváziószerűen, máshol már évek óta kínlódnak velük, sőt van, ahol fel is mondtak a veteményeskert gondozásával, mert olyan sok van belőlük.

A védekezés tekintetében megoszlanak a vélemények, vannak, akik a sörcsapdára, mások az indiai futókacsára esküsznek, és vannak, akik a vegyszeres védekezést részesítik előnyben. El is mentem egy növényvédő szaküzletbe, a kínálat széles körű, kisebb-nagyobb kiszerelésekben lehet kapni csupaszcsiga elleni készítményeket.

Vásároltam, kipróbáltam, és hatásos, azonban ha az utasítás szerint kellene alkalmaznom, ami szerint egy bizonyos mennyiséget kell időközönként elszórni oda ahol járnak egészen az ősz beálltáig, akkor kilószámra kéne vásároljak.

Hogy még nincs nálunk csigainvázió, az annak is betudható, hogy a szomszédok is védekeznek, és ebben látom az egyik megoldást, a másik biológiai jellegű, ha sündisznócsalád telepedne meg a kertünkben, de míg Csibész, a kutyám szabadon jár-kell, addig nem látok erre esélyt.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.