Felhívás!

Tinizug – közösségi tér

Tinizug – közösségi tér Cseperedő

A megyeszékhelyi Bod Péter Megyei Könyvtár keretében pár hónapja működik a Tinizug, amely a kamaszoknak nyújt lehetőséget a találkozásra, a filmek, olvasmányok megbeszélésére és közös játékra. A program céljáról és a tevékenységek sokszínűségéről a klub vezetőjével, Kolumbán Melinda könyvtárossal beszélgettünk.

– A Tinizug olyan könyvtári klubtevékenység, amely az ifjúságot (14+ korosztályt) célozza meg. Mivel ez a korosztály nehezebben mozgósítható, ezért olyan fiatalokat szólítottunk meg személyesen, akik korábban részt vettek a könyvtár által szervezett foglalkozásokon (Csodalámpa Olvasóklub), ezzel is érzékeltetve, hogy a kisiskolásoknak szóló tevékenységeinknek van folytatása. A Klub három alappillére az irodalom – film – játék. Az egyes találkozók alkalmával kortárs irodalmi művek, filmek és közösségformáló társasjátékok segítségével mutatjuk meg a könyvtárban rejlő lehetőségeket. Arra szeretnénk ráébreszteni a fiatalokat, hogy a könyvtár egy izgalmas hely, ahol hozzáférhetnek az őket érdeklő könyvekhez és filmekhez, ugyanakkor találkozhatnak, beszélgethetnek – mesélte Kolumbán Melinda.

A Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa által támogatott programot 2020 tavaszán álmodták meg, de kezdetben, a járványhelyzet miatt az online térben tudták tartani a kapcsolatot a fiatalokkal, és csak ősszel kerülhetett sor az első élő találkozóra. Eddig nyolc alkalommal sikerült összeülni az időközben 10-ről 12-re bővült csapatnak. Tervezik, hogy amint a szigorítások megszűnnek, kéthetente találkoznak.

A szakember meglátása szerint egy ilyen klubtevékenység segíti a fiatalokat a szocializációban is, hisz a járvány idején még az iskola nyújtotta tér is megszűnt számukra, ezért nagy igényük van arra, hogy biztonságos környezetben találkozhassanak.

Ugyanakkor növelni szeretnék az ifjúság érdeklődését az írott kultúra, könyvtár iránt, népszerűsíteni az olvasást, a kritikus gondolkodást.

– A találkozókat úgy próbáltuk felépíteni, hogy bevezetőként legyenek ráhangolódásos, energiagyűjtő gyakorlatok. Az irodalomnak szentelt tevékenységeken a kortárs irodalmat helyezzük a középpontba, hiszen mind nyelvezetében, mind témájában ez áll a legközelebb az ifjúsághoz. Előre megadott és kiadott olvasmányokat beszélünk meg, de tervben van, hogy az adott klubtevékenység alatt rövid novellákat, regényrészleteket olvassunk fel és az alapján induljon el egy beszélgetés. A filmes délutánokon is igyekszünk az ifjúsági korosztályhoz közelálló témájú filmeket választani, amelyeket közös megbeszélés követ. A játékos esteken előkerülhetnek a társasjátékok, amikor a kötetlen, szabad játék a terv, ahol ismerkedni, beszélgetni és nevetgélni lehet. Az átbeszélt témák, a társasjátékok, az ön- és társismereti játékok által mind segítünk abban, hogy jobban megismerjék önmagukat, társaikat, hogy nyitottabbak legyenek a világra, hogy a problémáikra fókuszáljanak és ne söpörjék azokat a szőnyeg alá. De a bizalom és az őszinteség, amit kapok tőlük, az zavarba ejtően jó érzés, és mérhetetlen hálát érzek. Általuk én is jobban megismerem önmagam, s a belőlük áradó lelkesedés lendületet ad a mindennapokhoz – magyarázta a klubvezető.

A tervek között szerepel egy könyvtárban alvós tevékenység, ami ugyancsak a könyv-film-játék hármasára épül.

– Ezt egyfajta maratoni, 24 órát felölelő, könyvtárban alvós, közösen étkezős tevékenységnek kell elképzelni. Volt már hasonló a könyvtárban, s ezt szeretnénk újra megszervezni, évi rendszerességűvé tenni. A közös filmnézés, közös olvasás, olvasmányfeldolgozás, irányított beszélgetés, vita mellett könyvtárhasználati kalandjáték, ön- és társismereti játékok, társasjátékok is lesznek majd. Bízunk benne, ha majd újra nyitva lesz az olvasók számára is a könyvtár ajtaja, más alkalmakkor is szívesen betérnek, s több időt eltöltenek a fiatalok a könyvtár közösségi színtereiben, ahol remek könyvállomány és társasjátékok segítik majd az idő tartalmas, izgalmas kitöltését – summázta Kolumbán Melinda.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.