Felhívás!

Természetvédelem az óvodában

Természetvédelem az óvodában Cseperedő

Megyeszékhelyi és vargyasi nagycsoportos óvodások vettek részt a Gulliver Napközi Otthon által szervezett I. Barangolás az érzékek zöld ösvényén nevet viselő környezetismereti és környezetvédelmi vetélkedőn.

A Gulliver Napközi Otthon pedagógusai már évek óta szerveznek környezetvédelmi témájú vetélkedőt a gyerekek számára, s látva lelkesedésüket, idén úgy döntöttek, megyei szinten is meghirdetik a versenyt.

– A tavaly elkészült a tanösvényünk, ami a négy érzékszervi területre épül, s erre fűztük fel a vetélkedő feladatait is. Célunk, a környezetismeretre és védelemre fektetve a hangsúlyt, felhívni a figyelmet a globális problémákra. Mi meggyőződtünk, hogy sok esetben ami kis lépés az óvodásnak, az nagy lépés a világnak. Ha sikerül belenevelni a gyermekeinkbe a környezet iránti tiszteletet, szeretet és felelősségérzést, akkor élhetőbb jövőjük lesz nekik is és a következő nemzedékeknek is – mondta Bartos Dóra projektvezető

 

A vetélkedőn a vargyasi óvodából egy, a házigazda tanintézményből három négyfős csapat mérte össze tudását. Hét próbát kellett teljesítsenek a nagycsoportosoknak. Az első állomáson a hallásukra kellett hagyatkozzanak, s azonosítaniuk azokat a zörejeket, zajokat, amelyeket éppen akkor hallottak. Aztán a pedagógusok által lejátszott madárhangokat – kakukk, erdei bagoly, széncinege, rigó, fakopáncs – kellett felismerjék. A következő állomáson az orruk volt a főszereplő, hiszen a fűszernövényeket kellett felismerjék az illatok alapján, s követve az illatos zsinórt megtalálni a fűben rejtőzködő kis rovart. Meg kellett lesni, és nevén nevezni a fa ágai között rejtőzködő állatokat (képeket). Néhány emlős ott hagyta lábnyomát az udvaron, s bizony sokan voltak, akik felismerték az elkószált állatokat. A következő próba során a kert kincseit kellett beazonosítani tapintás után, csukott szemmel. A kis kosár egyebek mellett madártollat, tobozt, fakérget, csigaházat rejtett. Aztán elkószált faleveleket kellett visszavinni az otthonukba, a társítás és a megnevezés külön pontot ért. A környezettudatosságra nevelés jegyében különböző hulladékok szelektálása és a megfelelő kukába való bedobása volt a következő próbatétel. A vetélkedő egy a gyerekek környezetében élő madárról készített ismeretterjesztő plakát bemutatásával ért véget.

A próbatételeken elért pontokat a Rabocskai László, Botos Erika, Para Zoltán, Tomos Gabriella, Imreh Enikő, Kolozsi Matilda és Szőcs Mónika alkotta zsűri összesítette. Ez alapján első díjban részesült a vargyasi Csillagos nárcisz nevet viselő csapat: Sütő Zsombor, Németh Noémi, Székely Hunor és Oláh Ilkei Előd, akiket Székely Zsófia óvónő készített fel, és kísért el a vetélkedőre. Második helyezett a házigazda tanintézmény Havasi gyopár csapata: Elekes Krisztián, Székely Nemes Sára, Ungvári Anna Krisztina és Incze Gergő Ugron, ők Noémi Kinga és Sebestyén Kinga kis tanítványai. Harmadik a Kis Hanna Anita, Bajkó Dorottya, Huszti Maya és Benkő Bernadett Melinda alkotta Mocorgók csapat, akik Deák Szidónia és Bács Mária pedagógusok csoportjába járnak. Különdíjasak a Fiókák: Kocsis Tekla, Stefán Adrienn, Csáki Zsombor, Nagy Octavian, akiket Szilvási Dorottya és Asztalos Enikő készítettek fel.

Minden csapat ajándékcsomagban részesült. Köszönet a támogatóknak: a megyeszékhelyi polgármesteri hivatalnak, a Pro Gulliver Egyesületnek és Ilyés László szülőnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.