Felhívás!

Gólyakamera az Ősz utcában

Új helyszín, új évad, új szereplők! Ezzel a bejelentéssel fordult a gólyakedvelők felé Fanni és Ottó közösségi oldalán az oldal működtetője. Köztudott, hogy a Sepsi Rádió és a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület közös projektje keretén belül pár évvel ezelőtt Oltszemen bekameráztak egy gólyafészket, így az állatbarátok napi rendszerességgel követhették Fanni és Ottó életét.

A gólyapár élete nagyon viszontagságos volt, sokan drukkoltak, aggódtak értük. Újságok címlapján szerepeltek, könyv is íródott az életükről, és egyszer csak előállt egy technikai gond, amit nem sikerült kiküszöbölni, és a közvetítés megszűnt.

A folyamatos érdeklődés a gólyakedvelők részéről arra késztette a projekt kezdeményezőit, hogy valami előrelépést tegyenek az ügyben. Így született meg az új helyszín ötlete, új szereplőkkel. A nagy kérdés az volt, hogy Háromszék 250 gólyafészke közül melyik fölé kerüljön kamera.

Végül egy gólya kirívó viselkedésével felhívta magára a figyelmet, és a kérdés eldőlt. Történt, hogy 2017 tavaszán, Felsőcsernátonban egy gólyafészek-háború következtében a betolakodó fiatal hím akkora koppintást kapott a fészektulajdonostól a fejére, hogy eszméletlenül esett le a földre. A környéken lakók megmentették, de sérülésekkel a fején és szárnyán került a Rara Avis Egyesülethez. Röpképtelen állapotában is erős temperamentumú volt, így el kellett távolítani a többi sérült gólyától. Így került Sepsiszentgyörgyre, az állomás negyedbe, ahonnan megszökött, még mielőtt gyűrűt kapott volna. A környéken téblábolt, majd az Ősz utcába fészket rakott, sőt társat is szerzett magának. Tavasszal közel kéthetes eltolódással mindkét madár szerencsésen hazaérkezett. Az utca lakói elnevezték őket Jancsinak és Juliskának. Most 4 tojást melengetnek, és hogy miként fog alakulni életük azt a Sepsi Rádió YouTube-csatornáján lehet követni, élőben nézni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások