Felhívás!

Téli vendégek

Téli vendégek Cseperedő

A várva várt hóval és a hideggel megérkeztek a téli vendégmadarak is. Az útszéli fákon ott üldögélnek az északi hazájukból érkezett gatyás ölyvek. Igaz, csak néhány példányt lehet látni, de egy madarász számára felüdítő, örömteli érzés a barnás tollazatú nappali ragadozó madár látványa.

A gatyás ölyv nagyban hasonlít a nálunk őshonos egerész ölyvhöz, laikus megfigyelő talán meg sem tudja különböztetni őket egymástól, de mint neve is mutatja, a gatyás ölyv a csüdjén gatyát visel, azaz tollat, az egerész ölyvnek pedig csupasz a „lába”.

A hideg, havas időben a madáretetőket be lehet üzemelni, aki eddig csak kevés eledelt helyezett ki – a téli madáretetés szabályai szerint –, az most teljesen feltöltheti. Aki még ezidáig nem működtetett téli madáretetőt, és szeretne, még megteheti, nem maradt le semmiről.

Egy szélvédett helyre van szükség, ahol a madarak mozgását nem akadályozza semmi, és jó kilátást is biztosít a környékre, hogy táplálkozás közben, amikor a legkiszolgáltatottabbak a madarak, észrevegyék az ólálkodó macskát vagy karvalyt. Jó, ha az etető közelében van bokor, ahova menekülhetnek az esetleges támadás elől pártfogoltjaink.

Előnyös, ha a madáretetőre bentről, a meleg szobából jó a rálátás, mert sok élményben lehet része a megfigyelőnek a tél folyamán. Az aranyszabály, hogy ha elkezdjük az etetést, tavaszig ne hagyjuk abba, mert a madarak odaszoknak és várják az eleséget. Egy üresen maradt madáretető a hideg, fagyos napokon nagy bajba sodorja az odaszokott madarakat.

Egy jól működő madáretetőt cinegék, csuszkák, erdei pintyek, fenyőpintyek, fakopáncsok, tengelicek, zöldikék, meggyvágók, verebek, süvöltők, őszapók, vörösbegyek, rigók, galambok látogatják, de megjelenhetnek a szarkák, a mátyásmadarak. Ugyanakkor a télire nagy csapatokban hozzánk érkező vetési varjakat sem hagyja közömbösen a „terített asztal”. A nagy fekete madarak, ha felfedezik az etetőt, nem csak felcsipegetik az olajas magvakat, hanem jelenlétükkel elzavarnak minden kistestű társukat.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.