Felhívás!

Tehetséges gitáros lány

Tehetséges gitáros lány Cseperedő

Az elmúlt évtizedek alatt a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumból sok tehetséges fiatal zenész került ki. Egyesek karriert futottak be, mások megmaradtak zeneértő és zeneszerető embereknek, akik kedvtelésből ülnek a hangszer mellé. Kakasi Zsuzsanna még csak 11 éves, de tehetségét már tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, legutóbb a megyeközi hangszerversenyről hozta el az első díjat. Az ötödikes diáklánnyal és gitártanár édesapjával, Kakasi Zsolttal a zenéről, a tervekről beszélgettünk.

 

A mosolygós szemű, szőke kislány már totyogóként megbarátkozott a pengetős hangszerrel, gitározni iskolásként, hatévesen kezdett édesapja irányítása alatt.

– Mivel édesapám gitártanár, fel sem merült bennem, hogy más hangszert válasszak. Iskolaidőben minden nap van gitárórám, ez 45 percet jelent. Otthon már nem gyakorolok, mert tanulni is kell, hétvégeken azért előveszem a hangszert – magyarázza a kislány.

– Hét közben semmi olyan nem történhet, ami miatt elmaradna a gitáróra. S ez a rendszeresség meghozza az eredményt. Zsuzsi már előkészítő osztályos korában is játszott színpadon, az első versenyén, Székelyudvarhelyen, a Terra Siculorum Nemzetközi Gitárfesztiválon „nagyon jó” minősítést kapott, ami harmadik díjnak felelt meg. Ez volt az első sikere, aztán a hangszeres tantárgyversenyeken sorozatban mindig második helyen végzett, idén azonban megtört a jég, és a megyeközi versenyen első díjban részesült – kapcsolódik be a beszélgetésbe az édesapa.

Zsuzsi kiegyensúlyozott, nem lámpalázas, bízik magában. Amikor kiáll a színpadra, megpróbál kizárni minden zavaró tényezőt, és csak a feladatra összpontosít.

– Sok mindenre oda kell figyelni a kéztartástól kezdve a tiszta hangzásig. Igyekszem minél jobban eljátszani a darabot. Általában sikerül, de akkor sem keseredek el, ha nem teljesítek az elvárásnak megfelelően, ilyenkor azzal vigasztalom magam, hogy következőkor majd jobb lesz – teszi hozzá.

Ősszel ötödik osztályt kezd, és zongoraórája is lesz. Nehéz volt az elválás Nagy Edit tanítónőtől, de bízik benne, hogy megállja a helyét a gimnáziumban is, és jó fej tanárokat kap.

Szabadidejében biciklizik, olvas, játszik. Kedvenc tantárgya a történelem és a gitár. S bár hangszer, zene nélkül nem tudja elképzelni az életét, felnőttként orvoslással, gyógyítással szeretne foglalkozni. Édesapját jó tanárnak tartja, aki türelmes, de ha kell szigorú is tud lenni.

– Régen az volt a legnehezebb, amikor nekem kellett kiállnom a színpadra gitározni. Most tanárként, sokkal jobban izgulok a tanítványaimért, mint akkor önmagamért. Amikor a lányom szerepel vagy versenyzik, majd kiugrik a szívem a mellkasomból, úgy érzem, eláll a lélegzetem annyira drukkolok neki. Fejben vele játszom a darabot, olyankor energiát tudok átadni neki. Zsuzsival órán sokat veszekedünk, de amikor koncert van vagy vizsga, akkor maximálisan odafigyel, és mindig jól teljesít. Versenyeken nagyon fontos a koncentráció, jól kell ismerni fejben a kottát, de a siker titka a gyakorlás, a befektetett munka – mondja a büszke édesapa.

Tanárként igyekszik minden fellépési lehetőséget kihasználni, hogy tanítványai minél többet lehessenek színpadon, megtanulják kezelni a stresszt, leküzdeni a lámpalázat és a feladatra összpontosítani.

Kakasi Zsolt szerint sok a tehetséges diák Háromszéken, de csak azok tudnak jó eredményeket elérni és megmaradni a pályán, akiknél az adottság kitartással, szorgalommal párosul.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.