Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tarka tollú tengelicek

Számos madár járt már nálam, volt melyik csak egy-két napra, leginkább a tavaszi vonulás során, ilyen igazi ritka vendég volt a hantmadár, mások állandóan ott vannak, ezek közül főleg a házi verebek.

Kedvelem a verebeket, nem unom meg őket figyelni. Nem rég szigeteltük le a házat, de azt is megengedtem nekik, hogy beköltözzenek a szigetelő közé. Amíg kialakították a fészek helyét, minden nap össze kellett seperni a polisztéren darabokat, majd egy nap, amikor már nem volt hulladék, látni lehetett a kilógó szénaszálakat, elkészült a fészek. A veréblakás kívülről kócosnak néz ki, de belül puhára bélelt fészekcsészében nevelkednek a fiókák. Legalább három család lakik nálam albérletben. Úgy látom, hogy a környékünkön garázdálkodó mátyás madárral szemben, amelyik rákapott a verébhúsra, és tizedeli az állományt, úgy védekeznek, hogy több utódot nevelnek fel. És, mivel a baj nem jár egyedül, hozzánk költözött egy kuvik pár is, akik éjszakánként nagy riadalmat okoznak a fákon alvó verebek, balkáni gerlék körében.

Hirdetés
Hirdetés

A minap megjelentek az erdei pintyek, közülük a hímek télire itt maradnak, így már kezdem gyűjteni a téli élelmet számukra.

Kinyílt egyik kedvencem, a pillangóvirág, amit többek között azért is szeretek, mert nyáron tengelic családok lepik el a virágot. A tarka tollú tengelicek bámulatos ügyességgel kapaszkodnak meg a virágon és csipegetik a magvakat. Van, mikor csak egy pár érkezik, ilyenkor a hím példány kiül a paradicsom karó tetejére, és onnan őrködik, énekel, míg a párja csemegézik, épp úgy, mint mikor a fészket építik. Máskor fiókákkal érkeznek a tengelicek, amelyek folyamatosan kérik az eledelt a szülőktől. Egyik családnál négy fiókát figyeltem meg, a másiknál hármat. A tengelicek nem vonuló madarak, télire itthon maradnak így egész télen lesz alkalom megfigyelni őket, főként, hogy a téli madáretetőn is gyakran megfordulnak. Olt parti sétáim során, több helyen is láttam bogáncsparcellákat, és már tudom, hogy a téli séta során hova menjek, hogy tengelicekkel találkozzak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük