Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Online után személyesen

Online után személyesen Cseperedő

A kézdivásárhelyi Helen Doron Angol Nyelviskola az elmúlt időszakban figyelemre méltóan vette a járványhelyzet miatt kialakult akadályokat, de vezetője, Papp Gyöngyike bízik abban, hogy az új tanévben az online tér helyett személyes találkozókon taníthatja az érdeklődőket. A Helen Doron egy megalapozott, több mint 30 éves múltra visszatekintő módszer, amely egyik legfőbb szempontja, hogy nem fordít. A tevékenységek alatt a pedagógus nem szólal meg a gyerek anyanyelvén, és szinte észrevétlenül, játékosan sajátítanak el szavakat, kifejezéseket, énekeket, mondókákat.

– Hogyan alkalmazkodott a nyelviskola a járvány miatt kialakult helyzethez? Mennyire nehezítette meg ez a közös munkát?

– A Helen Doron Angol Nyelviskola mondhatni azonnal lépett, amikor márciusban kialakult a járványhelyzet. Nagyon sok HD pedagógus dolgozott azon, hogy minél zökkenő mentesebben történjen meg az átállás. Ilyen szempontból a kezdeti nehézségeket nagyon hamar lefödték anyaggal, majd utána – mivel egy franchise hálózatról beszélünk a világ 30 országában – több pedagógus készített érdekesebbnél érdekesebb programokat, hogy minél érdekfeszítőbb legyen a közös, online térben végzett tevékenység. Nem tudtuk, hogy mit hoz a jövő, mennyi időre kell online felületre „költözni”, ezért nem is gondolkodtunk azon, hogy megszakítsuk az angol nyelvoktatást. Így utólag is azt mondom, hogy jól tettük. A nagyobb korcsoportú gyerekeknél könnyebb volt az átállás. Ők már azért a digitalizációs világban élnek, sokkal gördülékenyebben ment náluk. A kisebbeknél egy picit nehezebb volt, kevesebb volt a tér, ahol mozoghattak, mivel a kamerán keresztül én is kellett lássam őket, ezért a szülőkre is komoly feladat hárult, amit nagyon ügyesen, leleményesen megoldottak.

Hirdetés
Hirdetés

– Mi jelentette a legnagyobb kihívást az online nyelvoktatásban?

– Nem volt egyszerű, hiszen szó szerint a nappalimba költözött a nyelviskola. Mivel kiscsoportos foglalkozások voltak, ezért előfordult, hogy napi több órát is a számítógép előtt ültem, ha nem tanítottam, akkor készültem, készítettem elő a megfelelő online szemléltető anyagokat. Kihívás volt mindannyiunk számára, de azt gondolom, hogy ügyesen vettük az akadályokat, és a lehető legtöbbet hoztuk ki belőle. Ez idő alatt is a nyelvhasználat fontossága volt az elsődleges cél, ugyanúgy mozogtunk, énekeltünk, virtuális pacsikat adtunk, sokat nevettünk és ezúttal is tartottuk magunkat ahhoz, hogy mindent csak angolul. Az online oktatás nem volt számomra teljesen idegen, mivel már több éve használom ezt a lehetőséget, igaz nagyobb korcsoportoknál.

– Milyen elképzelésekkel vágnak neki a rövidesen kezdődő új tanévnek?

– Bízom benne, hogy szeptembertől, illetve októbertől személyesen tudjuk folytatni a Helen Doron angol tevékenységeinket. Nagyon örülök, hogy az online teret is megtapasztaltuk, igazi kihívás volt, állok elébe, ha valamilyen oknál fogva ugyancsak ezt a tanulási formát kell válasszuk, ellenben a 2020-as tanévet elsősorban a személyes találkozókra alapozom. A tevékenységeink eddig is kiscsoportosak voltak, így tudunk a leghatékonyabban dolgozni. A fertőtlenítés folyamata sem újdonság, az elmúlt közel 8 évben is fontos volt a higiénia, a fertőtlenítés. A nagytakarítás megtörtént, a terem készen áll, hogy megtöltsük vidámsággal. Folytatjuk a már meglévő csoportokkal a munkát, várjuk az új diákokat is, akik bele szeretnének kóstolni ebbe az egyedi módszerbe, a következő hetekben ingyen bemutató órákat tartunk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük