Felhívás!

Szülőhelyünk kincsesládája

Szülőhelyünk kincsesládája Cseperedő

Szülőhelyünk kincsesládája címmel első ízben szerveztek helyismereti vetélkedőt szerdán a háromszéki óvodások számára a kézdivásárhelyi Vackor Napközi Otthon pedagógusai. A verseny során kreativitásukat kibontakoztatva, csapatban dolgozva, játékosan térképezték fel szülőhelyük értékeit az óvodások, majd mutatták be egymásnak és a zsűrinek.

Ezen a néven és ebben a formátumban valóban az első vetélkedő, azonban a gyökerek messzebbre nyúlnak vissza: tíz éven át vettek részt évről évre a kézdivásárhelyi óvodások azon a városismereti versenyen, amelyet a Vackor Napközi Otthon pedagógusa, Csiszár Katalin álmodott meg. Ezt mindig komoly felkészülés előzte meg: a kicsik múzeumot látogattak, mesterségekről, céhekről tanultak, megismerték a város mostani és egykori arculatát, jelentős épületeit és nagy szülötteit. Azon túl, hogy a játékos feladatoknak eleget téve, az együtt dolgozást is gyakorolhatták, a mindezek során tanultakat a kicsik magukkal viszik a felnőtt korba, és remélhetőleg saját gyerekeiknek is átadják majd. Ez indokolta, hogy az eredeti vetélkedő megújult, más formát kapott idén, és bővült, annak érdekében, hogy a megye bármely településéről fogadhasson gyerekeket.

Érdekes feladatokat teljesítettek a kicsik, bemutatkozó jelenettel kellett készülniük, be kellett mutatniuk falujuk vagy városuk címerét. Szülőhelyükről jelenet-dramatizálással meg kellett jeleníteniük egy neves szülöttet vagy természeti kincset, lerajzolniuk és ismertetniük egy közismert épületet, végül, szülőhelyük jellegzetes népviseletét kellett bemutatniuk.

Zárójelben megjegyezhetjük, bizony ebbe némelyik iskolásnak vagy akár felnőttnek is beletörne a bicskája, a kicsik azonban kivétel nélkül felkészülten, lelkesen, büszkén tettek eleget a feladatoknak, ennek megfelelően minden csapat erőfeszítéseit elismerő oklevéllel jutalmazták.

A verseny helyi szakasza (csapatonként négy gyerekkel) a Manócska és a Vackor Műhelyek keretében zajlott, két helyszínen: a 3-as számú Napközi Otthon volt az előbbi műhely házigazdája, és fogadta Esztelnek, a Csipkerózsika Napközi Otthon és a 3-as Napközi Otthon csapatát. A Vackor Műhelyből négy csapat versenyzett, egy torjai, egy gelencei és két kézdivásárhelyi: egy a Vackor Napközi Otthonból és egy a Benedek Elek Óvodából. Előbbi műhelyből az esztelneki csapat bizonyult legügyesebbnek, utóbbiból a házigazda Vackor Napközi Otthon csapata jutott tovább, a szigorúan meghatározott pontozási rendszer alapján, a március 11-én a Vigadóban tartandó megyei szakaszra. (Kovászna és Sepsiszentgyörgy is nevezett egy-egy csapatot, így ők „vetélytárs” nélkül egyből a megyeire jönnek.)

– Kicsik és nagyok, óvodások és kísérő pedagógusok egyaránt tartalmas, gazdag napot tudhatnak maguk mögött, pozitív visszajelzéseket kaptunk. Meghívottainkat reggelivel, tízóraival és ebéddel láttuk vendégül, amiket együtt, igazi közösségi hangulatban fogyasztottunk el. Sok munkát fektettünk az előkészületekbe, de úgy érezzük, nagyon fontos, hogy a saját eszközeinkkel hozzájáruljunk ahhoz, hogy a kicsikben tudatosuljon, milyen értékekben gazdag vidéken születtek, ismerjék meg és adják tovább szokásaikat, hagyományaikat, a népviseletet is büszkén öltsék magukra – értékelt a szervezők nevében Lázár Edit, a szervező Vackor Napközi Otthon pedagógusa.

A versenyen jelen volt Szőcs Imola szaktanfelügyelő, és támogatója a Zarah Moden készruhagyár, amelynek segítségével elkészülhetett a vetélkedő jelképe, a hagyományos székely motívumokkal díszített láda, amely egykor minden porta szokásos berendezési tárgya volt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.