Felhívás!

Szeszélyes időjárás

Szeszélyes időjárás Cseperedő
Az elmúlt napokban a visszatérő télies időjárás igen próbára tette a már hazaérkezett vándormadarakat. A tavaszi madárvonulás már február végén megkezdődött, legalábbis ekkor kezdtek megérkezni az első vándorok. És a tavaszi vonulás eltart egészen májusig, mikor haza érkezik az utolsó vándormadár is. Térségünkben a sort a seregélyek, bíbicek, fekete gólyák kezdik, szorosan utánuk érkeznek a barázdabillegetők, pacsirták, majd a sor végét zárják a sárgarigók.
 
Március első felében általában haza érkezik az első fehér gólya Háromszékre. Ez még nem jelenti azt, hogy azonnal benépesül minden fészek, és azt sem, hogy a felsorolt fajok közül mind haza is jött az adott időszakban, hanem csak az előőrsök. A korán érkezőket minden évben meglepheti a hirtelen időjárás változása. Sokszor megfigyeltem és elcsodálkoztam, hogy miként tudják átvészelni azokat a napokat, amikor nem ritkán húsz centiméteres vastag hótakaró borít be mindent és vele együtt a kistestű madarak táplálékforrását. Igaz, legtöbbször csak egy-két napig marad a hótakaró, de ekkor is aggódik az ember. Végül jóra fordul az időjárás, és a jó kondícióban levő kis énekesmadarak különösebb nehéz gond nélkül át is vészelték a hideg téli napokat.
Az idén a cudar idő március második felére érkezett, amikor már több vándor is itthon volt, ráadásul tartósan megmaradt a hó, és a hideg nem csak egy-két napig maradt.
Legtöbben a gólyákért aggódtak, és nem ok nélkül, mert a vonulásba lévők közt sokan megállásra kényszerültek, és ha a madárszerető emberek nem segítettek volna ,minden bizonnyal elpusztultak volna. Azok a példányok, amelyek már megérkeztek, azok a fészek biztonságában gubbasztva várták, hogy derüljön ki az idő. Addig a tartalékukat élték fel, ezért is voltak mozdulatlanok. Mások az árvíz után maradt tócsákban álltak és keresgéltek táplálék után. Megfigyelések alapján kaptak is némi élelmet ami elég volt ahhoz, hogy kihúzzák a nehéz napokat. A kistestű énekesek is megtettek mindent a túlélésük érdekében, csapatokba verődve kutattak élelem után, de sajnos nem mindeniknek jutott elegendő. 
Kelemen László
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.