Felhívás!

Százéves a Waldorf-mozgalom

Százéves a Waldorf-mozgalom Cseperedő

Az első Waldorf-iskola megnyitásának századik évfordulóját ünnepelték a napokban azokban az országokban, ahol ez a fajta alternatív oktatási módszer elterjedt. Világszerte több ezer ilyen tanintézmény működik, Sepsiszentgyörgyön a Nicolae Colan Általános iskola fogadta be a Waldorf-osztályokat. Az ünnepséghez ők is csatlakoztak.

– A már nyolc iskolai évfolyamú sepsiszentgyörgyi Waldorf-közösség is ünnepelt szeptember 19-én, az első Waldorf-iskola megnyitásának 100. évfordulóján: a Nicolae Colan Általános Iskola sportpályájának „tűzfalán” kézlenyomatokat hagytak diákok és pedagógusok a Somogyi Edina rajztanárnő és felsős diákok által készített feliratra, jelezve, hogy évről-évre egyre többen választják a megyeszékhelyen ezt az alternatív oktatási formát – tudtuk meg Szonda Kinga magyar szakos tanártól, a Waldorf VII. osztály osztálytanítójától.

A száz évvel ezelőtt indult, és azóta világméretűvé vált Waldorf mozgalom középpontjában a gyermek áll. A Waldorf pedagógia a gyermeket testi-lelki-szellemi egységnek tekinti, a Waldorf iskolát pedig a kéz, a fej és a szív iskolájának szokták nevezni, ugyanis a nevelés során sokrétű tevékenységrendszer veszi körül a diákokat annak érdekében, hogy képességeik harmonikusan, egyensúlyban fejlődhessenek.

A Waldorf-osztályokban a gyerekek négy héten át ugyanazt a tantárgyat tanulják főoktatásban, azaz epochában, így lehetőség van az elmélyülésre, az ismeretek jobb elsajátítására.

A féléves és éves zárás mellett szöveges értékelés is van, amit minden gyerek személyre szabva kap meg félév és év végén. A cél, hogy minden gyerek korának megfelelően, de a maga tempójában haladjon, sajátítsa el az ismereteket.

A ciklus végére a gyerekek ugyanazoknak az ismereteknek a birtokában kell legyenek, mint bármely más végzős elemista vagy gimnazista diák, csak a módszer más, amivel eljutnak odáig.

Sepsiszentgyörgyön jelenleg az alsó tagozaton öt Waldorf évfolyam működik, a felső tagozaton pedig három gimnáziumi osztály. Hangsúlyosan figyelnek a hagyományok ápolására, jelenleg a diákok az óvodásokkal, pedagógusokkal és a szülőkkel közösen Mihály napjára készülnek.

– Szeptember 28-án, szombaton Benedekmezőn kerül sor az immár hagyományos Szent Mihály-napi rendezvényre, amely ebben az évben megújul: az ovisok és kisiskolások számára a VII. osztályos diákok mutatják be Szent Mihály legendáját, illetve az ekkor szokásos bátorságpróbákat (patakugrás, kígyózás, barlangjárás) is ők szervezik. E hét minden napján délben közös (tanító-diák-szülő), Mihály-napi éneklésre is sor került, amelynek célja a felkészülés a hétvégi eseményre, amelynek záró rendezvényére szeptember 29-én hajnalban kerül sor, közös napfelkeltenézéssel – magyarázta Szonda Kinga.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.