Felhívás!

Reszkess, pedagógus!

A jó múltkorjában, amikor még friss volt a hír, magam is kifejeztem helytelenítésem amiatt, ahogyan a tanügyminisztérium ellenőriz(tet)ni akarja a pedagógusok munkáját. Egyelőre az órán elvégzett teendőkre kíváncsiak, de jöhet majd egyéb is.

Hadd emlékeztessünk: fent, a nagyok olyan űrlapot dolgoztak ki, amelyet a diákoknak kell kitölteniük, nyilván, névtelenül, mely űrlap a pedagógus teljesítményének minősítését szolgálhatja. Eddig ugyanis a pedagógus osztályozta a tanulói teljesítményt, érdemjegyeket osztogatott, nos, a tervek szerint, ezentúl a padban ülők is visszaosztályoznak, egytől ötig terjedően értékelhetik a szeretett, imádott, elfogadott vagy egyenesen utált pedagógus órabeli ténykedését. A kidolgozott kérdőívben tizenhat (16!), a tanári munkát, magatartást érintő kérdésre kell válaszolniuk, ahogy mondtam, 1-től 5-ig terjedően minősíthetik nevelőjüket, oktatójukat. Ezek szerint a tanár:

– érthetően magyaráz

– megtanítja, hogyan kell tanulni hatékonyan

– tanórán érdekes feladatokat ad

– arra ösztönöz, hogy a diák legyen az órán aktív, azaz tevékeny

– ösztönzi a diákok közötti együttműködést

– arra ösztönöz (motivál), hogy a diák jelen legyen az órán

– használja a digitális (világhálós) technológiát

– elmagyarázza, miért osztályoz úgy, ahogy

– bátorítja a tanulók közötti versenyszellemet

– arra ösztönzi diákjait, hogy elmondják véleményüket, ötleteiket

– gondoskodik az órák jó hangulatáról

– tesz arról, hogy a tanuló kényelemben és biztonságban érezze magát

– figyelembe veszi a diákok jogállását

– megfelelő az anyag tanításának ritmusa

– odafigyel, hogy a diák jól érezze magát

– én, mint diák, mindent megteszek, hogy e tantárgyból jól szerepeljek.

Azt nem tudni, hogy mi lesz a végeredmény, de én, 55 év tanári munka után kételkedem a módszer használhatóságában és hasznosságában. Ami engem bánt: szinte örömmel közlik, hogy az űrlap kitöltése azért történik névtelenül, nehogy egy-egy pedagógus bosszút álljon az őt leosztályozó diákon! Elméletileg, teszik hozzá, e lapok értékelése teljesen iskolán belül történik. Nem zárják ki tehát annak lehetőségét, hogy a „szemfüles” szülők és „oktatási szakértők” szeme elé kerüljön!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások