Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Örömmel játszottak a Csibészkék!

Örömmel játszottak a Csibészkék! Cseperedő

Európai uniós pályázatot nyert a megyeszékhelyi Hófehérke Napközi Otthon Az érzelmek megélése, kifejezése a 2,5–7 éves, óvodás korú gyermekek körében című projektje az Erasmus+ program keretében. A két tanéven keresztül (2019–2020 és a 2020–2021) zajló projekt lebonyolításában a megyeszékhelyiek partnere egy magyarországi és egy spanyolországi óvoda volt.

A program célja betekintést nyerni a partnerek óvodai életébe, egymás pedagógiai gyakorlatából ötleteket, módszereket átvenni, tanulni, valamint a program lefolyása alatt szerzett tapasztalatokat bemutatni és megosztani. A kétéves program befejeztével a feldolgozott játékokból egy gyűjtemény lesz összeállítva és közzétéve az érdeklődő pedagógusok számára. A projekt eredményessége céljából fontos a partnerek közti állandó kommunikáció (elektronikus úton), hogy az elvégzett munkákkal kapcsolatos gondolatokat, felmerülő nehézségeket, jövőbeli változtatásokat meg tudjuk beszélni, és az eredményeket közösen, hatékonyan tudjuk értékelni.

Óvodánkból négy magyar – Csibészkék, Szivárvány, Csicsergők, Kincskeresők – és egy román – Fluturașii – csoport kapcsolódott be a programba.

A Csibészkék nagycsoportban a Barátunk a fa – A fa kincs témaheteken a környezettudatos szemlélet alakítása és a fenntarthatóság iránti igény megalapozásával egyidejűleg foglalkoztunk az öröm és szomorúság érzelempárok feldolgozásával is, amely az Erasmus+ program első, októberi témája. Feladatunknak tartottuk a környezettudatos nevelő munkánk által a környezethez fűződő pozitív érzelmi viszony erősítését, a természetvédelem fontosságának tudatosítását, valamint többféle fa megismerését, részeinek megnevezését, hasznosságuk kiemelését. Mindemellett, hogy a gyermekek ismereteket szereztek a fákról, mindennapi tevékenységeinket úgy szerveztük meg, hogy az öröm és szomorúság érzelempárok megélésére és kifejezésére is összpontosítottunk. Gyakorlati tevékenységek által életre keltek, megszólaltak, táncoltak, meséltek a „boldog és a szomorú fák meg levelek”.

Hirdetés
Hirdetés

Megszólaltak a fából készült hangszerek, és örömmel kísérték a Szélről legeljetek című éneket, a boldog fák vidám zenére táncba hívogatták szomorú társaikat, adott érzelemarcokra ugrálva gyakorolták a Vágom a fát, de micsoda fát mondókát. A Hová mész falevél eléneklése után az arcukról minél magasabbra fújva szélnek engedték szomorú falevelüket, majd földet érve betakarták és elaltatták. A gyermekeknek elnyerte tetszését az érzelemkockák használata, ugyanis jó móka volt többféle érzelmet utánozva mondogatni az ismert mondókákat. A tevékenységek, szabad játékok végén a gyermekeknek lehetőségük volt az általuk elkészített boldog vagy szomorú érzelemarcokhoz állva, illetve kiválasztva azokat, elmondani, hogy miért érezték magukat jól, vagy miért voltak éppen szomorúak. A projekt első partnertalálkozására, a program ünnepélyes indítására és szakmai megbeszélésére november 16–21. között kerül sor Magyarországon, ahol a résztvevők bemutatják országukat, városukat, intézményüket, eddigi tapasztalataikat, játékaikat az ugyanarról kiválasztott és feldolgozott emocionális területről és értékelik az eddigi eredményeket.

 

Bedőházi Emese Aranka programfelelős és Sikó Réka csapattag

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük