Felhívás!

Nyílméregbékák

Nyílméregbékák Cseperedő

Ragyogó színeik természetes színek. Azért alakultak ki ilyen élénk színesre, hogy a ragadozókat figyelmeztessék, nem érdemes őket elfogyasztani. Az ízük keserű, rosszullétet okoznak, a ragadozók hamar megtanulják, hogy az ilyen színes állatokat „békén kell hagyni”. Így ezek a békácskák nappali életmódúak lettek, nem kell tartaniuk a ragadozóktól.

Ezek a kis színes békák nagyon jó terráriumi állatok, bátrak, nagyon könnyen megfigyelhetők. Napközben jönnek-mennek, este alszanak. A mérgezőségük csak az eredeti élőhelyen van meg. Terráriumi körülmények között elveszítik a mérgező képességüket. A tudományos kutatások azt igazolták, hogy a táplálkozásukkal függ össze. A természetes élőhelyükön elfogyasztott mérgező bogarak, hangyák mérgeit raktározzák, ha veszélyben érzik magukat, akkor ezeket az elraktározott mérgeket a bőrük felszínén kiválasztják, ez által védekeznek. Kétéltűeknél ez a mérgezősség és az élénk színek jellemző védekezési stratégia. A hazai kétéltű fajokon is megfigyelhető, elég a foltos szalamandra sárga-fekete színére gondolni, a sárga hasú unkára, a vörös hasú unkára, vagy a varangyos békára. A varangyos békát nem véletlenül főzték bele a boszorkányok a nagy kondérjukba, a főzet így mérgezést, hallucinációt, vagy akár halált is okozott. Szerencsére azonban boszorkányok ma már nincsenek.

A nyílméregbékák az esőerdei övezetben élnek, jellemzően az amerikai kontinensen, Közép- és Dél-Amerikában, és a környező kisebb szigeteken. Elkülönítenek normál, hegyi, magashegyi és síkvidéki fajokat. A nyílméregbékák több mint 250 fajba tartoznak, egy fajon belül is rengeteg színváltozat létezik, az élőhelyük még a mai napig sem teljesen feltérképezett, így újabb és újabb fajokat fedeznek fel.

Nekem ezek a békák annyira tetszenek, hogy mindig új fajokkal bővítgettem a terráriumot, majd több terráriumom lett, majd még több és több. A terrárium zöldje egy kis természetet varázsol a lakásba, a benne lévő színes kis békák meg igazi gyönyörűségek. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a hobbit.

Bujdosó Áron

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.