Felhívás!

Ne szelfizz medvével!

Ne szelfizz medvével! Cseperedő

Székelyföldön, Háromszék erdeiben mindig is volt medve, öt–tíz évente pedig meg-meglátogatta a várost is, Sepsiszentgyörgyöt. A nyolcvanas években egyszer átsétált az Olt folyót átszelő hídon. 2012-ben a Puskás Tivadar Líceumban járta meg magát, de volt, hogy a sugárúton kísértette végig magát a helyi rendőrökkel.

 

Különleges volt egy-egy ilyen látogatás, mert az emberek többsége nem látott, nem találkozott medvével az élete során, és nem is kereste a vad társaságát.

Ma már majdnem mindenkinek van egy medvés sztorija, és az érdeklődés nem csitul. Ehhez hozzátartozik, hogy gyakrabban látni településeken, üdülőhelyeken vadakat. Sokan azt mondják, kivágták az erdőket, és ezért járnak be a településekre a medvék, mások, hogy el vannak nagyon szaporodva. Tény, hogy manapság nagyobb az esély, hogy medvét lásson az ember, mint évtizedekkel korábban. Az is tény, hogy vannak, akik nem tudják, hogy kell viselkedni a medve láttán, ordibálnak, dobálják az állatot. Van, hogy rövid filmeket töltenek fel a közösségi oldalakra a medvékről, de megtekintésük élvezhetetlen a klipben elhangzó nyomdafestéket nem tűrő beszéd miatt. Semmilyen tisztelettel nincsenek a nagyvad iránt.

Mások azt gondolják, hogy az üdülőtelepeken ember jelenlétéhez szokott vad szelíd, lehet vele fotózkodni, szelfizni. Meggondolatlan cselekedet. A medve nem jámbor, hanem hatalmas erővel felruházott vadállat, viselkedése kiszámíthatatlan, száz–százötven méteres távolságban sem lehet az ember teljes biztonságba tőle, a tíz–húszméteres távolságban pedig teljesen kiszolgáltatott, még akkor is, ha ennek a súlyát egyesek nem érzik. Elszaladni nem lehet előle, rövidtávon gyorsabb, mint egy versenyló, jobban mászik a fára, mint a macska, helyből négy métert ugrik, egyetlen csapással leterít egy többmázsás tehenet. Lehetetlen egy támadó medve elől elmenekülni, kimondottan rajta múlik, hogy megfogja az embert vagy nem, hogy megöli-e vagy nem.

Elővigyázatos lépéseket lehet tenni, sőt kell is, hogy az ember elkerüljön egy medvetalálkozást, netán egy medvetámadást. A Székely Hírmondó Vadföldön című rovatának szerkesztői rendhagyó természetismereti órákat terveznek tartani ősztől az iskolákban, Ne szelfizz a medvével! címmel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.