Felhívás!

Mozaik – Gólyafészek az Ősz utcában

Mozaik – Gólyafészek az Ősz utcában Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület és a Sepsi Rádió közös madárvédelmi projekt keretében 2013-ban bekamerázott egy gólyafészket Oltszemen. Egész pontosan először Sepsiszentgyörgyön, csakhogy lakatlannak bizonyult a fészek igy átköltöztettük Oltszemre, egy, már lakott gólyalakhoz.

A gólyacsalád életét élőben lehetett követni és annyira sikeresnek bizonyult a program, hogy a következő évben egymilliós nézettséget is elért egy jól sikerült fotó. Még könyv is íródott a gólyapár, Fanni és Ottó életéről. Akkor ez újdonságnak számított, az országban az oltszemin kívül még csak egy fészek volt bekamerázva, ma már több tucat gólyafészek lakóinak az életét lehet követni az interneten.

Az oltszemi gólyakamera időközben visszaköltözött Sepsiszentgyörgyre az Ősz utcába, ahol egy fiatal gólyapár fészket rakott magának. A hím példány egy fészekháború következtében sérült meg, és az egyesület gondozásába került, majd miután onnan szabadon távozott egy közeli villanyoszlopra „épített házat”. Még társat is talált magának, azonban rövid időt tölthettek együtt, mert a fiatal tojó elpusztult. A következő évben újra rálelt egy társra a hím gólya, és mikor úgy tűnt minden a legnagyobb rendben akkor a hirtelen eltűnt. A tojó hű maradt és az őszi vonulásig magányosan a fészekben töltötte el az időt. Közben nevet is kapott: Panni.

Idén tavasszal, április negyedikén érkezett meg Afrikából egyedül. A fészken várakozott naphosszat, végtelen türelemmel, hátha arra téved egy ifjú gólya. Két hét várakozás után végül megjelent egy hím madár. A fészket közösen kitatarozták, ugyan még üres, nincsenek tojások, de mégis arra lehet következtetni, hogy közös jövőben gondolkodnak és ezt a Sepsi Rádió honlapján élőben követni lehet a nap huszonnégy órájában.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.