Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megyei Gyermekszínjátszó Találkozó

Megyei Gyermekszínjátszó Találkozó Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola adott otthont a 13. Gyermekszínjátszó Találkozó megyei szakaszának. A legjobbak továbbjutottak a regionális döntőbe.

Hirdetés
Hirdetés

Színház az egész világ! Hogy mégsem közhely az állítás ebben az esetben, az bizonyítja, hogy a Kovászna megyei színjátszó-csoportok idei megmérettetésén 250 gyerek vett részt a megye 7 településéről, 15 előadást mutatva be. A rendezvény hátterében óriási összefogás van: évről-évre egy lelkes tanítói csapat komoly munkával biztosítja a gördülékenységet, zavartalanságot, és azt, hogy a találkozó elérje valódi célját. Hiszen elsősorban nem az a fontos, hogy a szakmai bírálóbizottság kinek milyen díjat ítél oda: sokkal lényegesebb, hogy az iskolákban az előadott darabokat megmutassuk egymásnak, és ezáltal mind a gyerekek, mind a pedagógusok, sokszínűbbnek lássuk a világot, szélesebb látókörből.

A zsűri elnöke Prezsmer Boglárka dramaturg, drámapedagógus elmondta, hogy nehéz egységesen minősíteni a produkciókat, ezért társaival együtt – a színjátszás fontos pedagógiai szerepe mellett – az értékelés általános színházi szempontrendszerét is figyelembe vették a véleményalkotáskor. Így az anyagválasztást–jelenetszervezést, a tér–díszlet–jelmez–kellék egységét, a zenei betétek megfelelő funkcióját, a mozgás vagy tánc színpadi szerepét, és kiemelt helyen a színészi játék minőségét, a gyermek színjátszók természetes színpadi jelenlétét, illetve mindezek összességét tartották szem előtt. A szakmai zsűriben új színt hozott az a két középiskolás drámatagozatos diák, akik a színpadi játékban otthon mozognak: Nagy Lázár Mikolt és Fazakas Hunor.

Megfogalmazódott az az igény, hogy jövőre át kell szervezni a találkozót, ízesebbé, termékenyebbé tenni pedagógus és gyerek számára egyaránt, s kétnaposra tervezni, mert a ráérősebb időkeret a közösen eltöltött idő minőségére és a produkciók minőségére is szintén hatna.

A rangsorolás tétje a regionális szakaszra való továbbjutás volt. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum a Minden egér szereti a sajtot mesejátékkal az első díjat érdemelte ki.

A második helyen végző Váradi József Általános Iskola negyedikesei a Fordított világot vitték színpadra, gyereknek lenni márpedig jó, még ha iskolába kell járni, akkor is-üzenettel. Szintén második helyezést ért el A pletykás asszonyok című előadás, meggyőzve a zsűri tagjait, hogy a találkozón három csoporttól is színre vitt mese legtesthezállóbb feldolgozása a felsőrákosi csapat alakításában volt. A harmadik helyen a Váradi-iskola A varjúkirály ajándéka című mesejátéka lett. Két továbbjutó csapat dicséretben részesült: a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum A széttáncolt cipellők előadásával, valamint a csernátoni gyerekek Muharay Elemér: A nyúl, az oroszlán és a többiek mesejátékával. Az V-VIII. korosztályt három csapat képviselte, a továbbjutó a baróti Tanulók Házának csoportja, A Pál utcai fiúk feldolgozásával lett.

És végül, összegezve: mi is a gyermekszínjátszás? Játék, a pillanat titka. Én hiszek ebben a rendezvényben, hiszem, hogy szükség van rá akkor is, amikor a gyerekek versenylovak módján verseny után versenyre készülnek. Az előadások sokszínűsége hatalmas energiát sugároz, feltöltő a gyermeki tisztaság megvillanása, egy-egy pillanat magával ragadó ereje. Ezért új erővel látunk hozzá a regionális szakasz megszervezéséhez, amelyet május 3-án, a Szent György Napok kulturális hetének keretében rendezünk.

Péter Kinga, Váradi József Általános Iskola

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük