Felhívás!

Madarak végveszélyben

Madarak végveszélyben Cseperedő

Látványosan megcsökkent a fecskék létszáma a térségünkben, de egész Európában tapasztalható a visszaesés. Szomorú, hogy ennek a jelenségnek mi vagyunk a felelősei, mert egyértelmű, hogy az emberi beavatkozás miatt kerülnek a madarak végveszélyben. Az idők során már számos madár pusztult ki, és nagyon nem lenne jó, ha a fecskék is ilyen sorsra jutnának.

Hazánkban három fecskefaj él: a füsti fecske, a molnár fecske és a pari fecske. A közismert villás farkú, a füsti fecske főként falvakon szereti, sárfészkét istállók falára, eresze alá tapasztja. Ahogy egyre több helyen szűnik meg a háztáji gazdaság működése, sok istálló bontásra kerül, vagy lakatlanná válik, ajtók–ablakok becsukódnak, a fecskék pedig kint rekednek.

A molnár fecske rövid farkú, főként a városokban szeret élni, tömbházak ablakainak a sarkában, épületek homlokzatán rakja a fészkét. Sok fecske lakhely esik áldozatul az ablakok cseréjének. Számos lakó leveri a fészket, hogy a madarak ne piszkolják össze ürülékükkel az ablakot.

A parti fecskék folyók menti martoldalakba vájt üregekben költenek, esetükben a legnagyobb veszélyt a magas vízállások okozzák. A folyók megáradása teljes kolóniákat pusztít el.

Mindhárom fecskefaj repülő rovarokkal táplálkozik, nagy szerepük van a szúnyogok irtásában. Egy fecske itthontartózkodása alatt, tavasztól őszig 1 kilogramm rovart fogyaszt el, ahány fecske hiányzik, annyi kilogramm szúnyog marad a környezetünkben.

Valamikor, nem is olyan rég, még nagy örömmel fogadták a fecskék fészekrakási szándékát, ma már egyre gyakrabban látni levert fecskefészket. Pedig van megoldás az ürülék felfogására, un. fecskepelenkát lehet felszerelni a fészek alá. Miután a kis tollasok elmennek, a tálca eltávolítható, tisztítható, majd következő tavasszal visszahelyezhető. Szerencsére vannak, akik ezt a segédeszközt használják, és bízunk abban, hogy nőni fog a fecskeszerető emberek tábora, kinyílnak az istállóablakok, és újra növekedésnek indul a fecskepopuláció.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. július 26., 11:54
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Itt ezen a Foldon sajnos,az embertol,ettol a ket labon jaro majomfajtatol,mely annyira bekepzelt,hogy azt hiszi onmagarol,hogy o mindenkinel okosabb es mindenkinel jobban tud mindent,lassan mar egyetlen elolenynek sem lessz helye ! Csak azt nem tudja meg ez az onpusztito es termeszetpusztito barom,mely embernek nevezi onmagat,hogy hamarosan az o fajtaja is a pusztulasnak lessz az aldozata,ha surgosen nem valtoztat a mentalitasan es gondolkodasmodjan. De ahhoz,hogy mentalitasa megvaltozzon,ahhoz elobb valami olyat kene kitalalni,ami ennek a majomfajnak orokre kitorli az agyabol a harom legartalmasabb es legpusztitobb dolgot,amivel genjei meg vannak aldva: a KAPZSISAGOT , az ONTELTSEGET es az IRIGYSEGET ! Mert amig e harom dologgal az emberi gen meg van aldva,addeg soha nem fog megvaltozni !

 • User
  Dátum: 2021. január 31., 13:35
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Meg nemkeso az iskolakban a gyerekeknek tanitani az allatszeretetet,mert szomoru sorsra jut az emberiseg,ha csak o akar megmeradni a foldon es kihalnak a korulette levo allatok,madarak stb.
  Sajnos megkell allapitanom,hogy a tarsadalom elso cellaja a csalad es a szulok nemtesznek semmit ezzel kapcsolatban.Vannak gyerekek akik felnek a tyuktol meg a kakastol,altalaban a haziallatoktol.Miklesznek ezekbol ha folnonek?
  En a maganhazamban rendesen etetem a cinegekek de nemcsak a teli idoben es rendesen jarnak hozzam a kertemben eleg nagyszamban.
  Amikor a varosban lemenyek (ha elnem felejtem) viszek a varosi galamboknak arpakasat,vagy megorolt diobelet es elszoron nekik a parkban.mar ismernek,mert amikor meglatnak gyulkekeznek korulottem.
  Ajanlom mindenkinek,hogy segicsuk szerencsetlen allatokat,madarakat !!
  Tisztelettel Dezso Sepsiszentgyorgy