Felhívás!

Kirándulás, kenyérsütés, focisták

Kirándulás, kenyérsütés, focisták Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola a március 26–29. közötti időszakban tartotta az Iskola másként hetet. Mit jelent számunkra ez a hét? Jól átgondolt szervezést, előkészítést, hogy a gyerekek számára igazából hatékonyan legyen más az iskolai tevékenység.

Az osztályom előkészítős gyerekek csapatából áll, ezért olyan tevékenységeket terveztem, ami életkori sajátosságaikkal összhangban van. Első nap barkácsolással húsvéti díszeket készítettünk: ajtódíszt, tojástartó-kosárkát, asztali díszeket.

Második nap nagy élmény volt számunkra. Benedekmezőn a kenyérsütés csodájába pillantottunk be. A lisztbe belekerült a kovász, aztán a dagasztás, pihentetés, majd a kenyerek bevetésének is tanúi lehettünk. A kemencében sülő kenyerek illatát az egész udvarban érezhettük. Közben szabadtéri játékokkal töltöttük a napot. A sült kenyeret finom házi dzsemmel, zsírral ehették meg a gyerekek. Sok gyerek most látta először a kenyérsütés folyamatát, biztos nagy élmény maradt számukra.

A harmadik nap lehetőségünk adódott találkozni Antal Árpád polgármester úrral a sepsiszentgyörgyi városházán. Felejthetetlen élmény volt mindannyiunk számára a konferenciateremben megtartott „rendkívüli tanácsülésen’’ jelen lenni, kérdéseinket feltenni. Különös volt a polgármester úr irodájába bemenni, a székét kipróbálni. A házasságkötő-terembe is benéztünk, amiről a gyerekek sok emléket osztottak meg: ki mikor, kinek az esküvőjén volt abban a teremben. A napot a mozi látogatása zárta, ahol Berg Judit Lenge meséjét néztük meg.

A negyedik napunk a Váradi Napok színes programjaival folytatódott. A Varázstoll kiadvány bemutatásával kezdődött az elemisek számára. A 13. Varázstoll a váradis gyerekek munkájából összeálló gyűjtemény, amelyben a gyerekek által írt versek, mesék és rajzaik vannak. Az idén 216 gyerek keze munkája tette színesebbé ezt a kiadványt. A nap sok izgalommal folytatódott, közönségtalálkozón vettünk részt az OSK aranygólosaival. Hadnagy Attila és Fülöp István volt a vendégünk, akik nemes egyszerűséggel beszéltek a rajongótábornak a focis életük kezdeteiről, a jelenlegi csapat életéről. A napot egyéni vetélkedőkkel folytattuk, amely során kerékpár-, roller- és görkorcsolyaversenyen vehettek részt a gyerekek. Az irodalmi életet sem hanyagoltuk, délben Sikó-Barabási Eszter íróval találkoztunk, meséjét hallgattuk, és arról faggatták a gyerekek, hogyan lett ő író.

Elmondhatom, másképp telt ez a hét. Sok élmény, tapasztalat birtokába jutottunk. A hét jelmondatául Szentgyörgyi Albert szavait választottam: „Az iskola dolga az, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk.’’

Péter Kinga, Váradi József Általános Iskola

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.