Felhívás!

Identitáserősítő olimpia

A napokban több száz diák bizonyítja tudását a Kovászna megyében sorra kerülő három országos tantárgyversenyen: a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban a magyarságtörténelem, a Székely Mikó Kollégiumban a román nyelv és irodalom, a kézdivásárhelyi Református Kollégiumban pedig a vallás olimpia zajlik.

Április 4-én, szerdán a Bod Péter Megyei Könyvtárban a Mikes Kelemen Elméleti Líceum kamarakórusának előadásával kezdődött a 6–7. osztályosok számára kiírt magyarságtörténelem tanulmányi verseny, immár második alkalommal.

A megmérettetés megnyitóján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Az elnök beszédében a székelység az idők során tanúsított bátor feladatvállalását, valamint a székelység történetében nagy szerepet betöltő Mátyás király ma is példaértékű eszméjét emelte ki, annál is inkább, hogy az idei esztendőt az Igazságos születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság.

„A vetélkedő nehezen született meg, a tantárgy 18 év tanítása után, de annál szebb és érdekesebb verseny lett. Összetett megmérettetésben van része a diákoknak, nemcsak az ismereteiket mérik össze, hanem a múltunkban való kutatási folyamatban is részt vesznek, arra vezetve őket, hogy a magyarságukban, az identitásukban találjanak erőt, és megleljék gyökereiket” – értékelte a versenyt dr. Rüsz Fogarasi Enikő, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem-Filozófia Karának dékánhelyettese, az értékelő bizottság elnöke. Kiemelte, utolsó alkalom, hogy a régi tankönyv alapján versenyeznek és tanulnak a diákok. Jövőre megújul a tananyag is, mely által remélhetőleg még közelebb kerülhetnek a tanulók a történelmünk rejtette kincsekhez.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.