Kézdivásárhelyi díjazottak

Kézdivásárhelyi díjazottak Cseperedő

A Molnár Józsiás Általános Iskola második osztályos diákjai, Voloncs Zselyke és Zsigmond Tifani egy első díjjal, egy dicsérettel és három különdíjjal tértek haza az újszentesi Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőről.

Tehetséges, rendkívüli adottságokkal rendelkező, szorgalmas és kitartó diáklányokként jellemezte tanítványait dr. Szabó Katalin tanítónő, akik nem csak a zsűrit kápráztatták el, hanem a szentesi pengetős citerazenekar különdíját, a budapesti Vas Lajos Népzenei Szövetség különdíját és az újszentesi Polgármesteri Hivatal különdíját is elhozták.

Mindketten hegedülni tanulnak és az iskola kórusainak tagjai, ahol tanáraik sarkallják őket tiszta hangképzésre, megfelelő hangmagasság elsajátításra. Szabadidejükben is, heti egy alkalommal, a Zarah Kids népdalcsoportban énekelnek Gábor Judit és Füleki Katalin irányítása alatt.

A lányok elmondták: sok munka van a kitűnő eredmény mögött, napi szinten gyakoroltak, nagy hangsúlyt fektettek az előadásmódra és az érthető szövegre is. Nagyon sok népdalt ismernek, a versenyre a hangszínüknek, egyéniségüknek, temperamentumuknak legjobban megfelelő dalokat választották.

– Nem számítottam arra, hogy első helyezett leszek, hiszen nagyon rangos vetélkedőről van szó, amelyen az ország legjobb népdalénekes diákjai vesznek részt. Meglepődtem, amikor meghallottam a nevem, de nagyon örvendtem, boldog voltam – mesélte Zselyke.

Tifani bizakodóbb volt, érezte, hogy jól sikerült az előadása.

– Számítottam arra, hogy a díjazottak között leszek. Nagyon boldog vagyok, hogy dicséretben részesültem – mondta.

Zsenge koruk ellenére mindkét lány rendelkezik versenytapasztalattal, lámpalázuk nincs, szeretnek énekelni, színpadon lenni és népviseletbe öltözni. A versenyeken igyekeznek a legjobban teljesíteni, de ha nem az elvárásuk szerint alakulnak a dolgok, akkor sem keserednek el, a kudarc kitartásra, munkára sarkallja őket.

Jó tanulók, helyesírás-, matematika-, mesemondó- és szavalóversenyen is részt vettek, és az idén is beneveztek azokra. Szabadidejükben a barátaikkal játszanak és olvasnak.

– Nekem nincs más feladatom, mint ápolni a tehetségüket, biztatni, lelkileg támogatni őket. A szülők is odafigyelnek rájuk, otthon nagyon sokat énekelnek velük, segítenek nekik a szövegtanulásban. Nagyon büszke vagyok rájuk, az egész osztály számára példaképek – magyarázta a tanítónő.

A Molnár Józsiás Általános Iskolában nagy hangsúlyt fektetnek zenei anyanyelvünk ápolására. A pedagógusok feladatuknak tartják a múltunkban gyökerező, tiszta forrásból eredő népdalaink, hagyományaink megismertetését és továbbadását a fiatal generáció számára.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.