Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

II. Moldvai nyelvi tábor Lábnyikban

II. Moldvai nyelvi tábor Lábnyikban Cseperedő

Idén második alkalommal zajlott moldvai csángómagyar és székely gyermekek számára szervezett nyelvi tábor az MCSMSZ lábnyiki táborközpontjában, negyven gyermek és ifjú vett részt. A középiskolások Diószénről, Szászkútról, illetve Kézdiszentkeresztről érkeztek, őket kiegészítette 6 gimnazista fiatal Klézséről, illetve Bákóból.

Hirdetés
Hirdetés

Három csoportban dolgoztak a gyerekek, mindenikben volt 2 fiatal vezető Hozó Bernadett, Szurkos Johanna, Demes Kinga és Trombitás Norbert pedagógusok mellett. Két különböző kultúrából, tájegységről származó gyerekek találkozása számos fejlesztő tényezővel bírt. Elsősorban mindkét gyerekcsoport, mind a csángó, mind a székely gyermek másként beszéli a magyar nyelvet. De életkoruknak köszönhetően barátkoztak, kíváncsiskodtak, játékokat gyártottak, helyeket fedeztek fel, mindezt nem lehet kommunikáció nélkül! Így kellett a közös nyelv.

Hihetetlen gyorsasággal sikerült a gyerekeknek a hétköznapi fogalmakat, kifejezéseket, szófordulatokat elsajátítani, passzív szókincsüket aktivizálni. Másrészt a közös beszélgetések, éneklések, táncházak során rájöttek arra, hogy mennyire különbözőek, de ugyanakkor mégis hasonló tájegységeik dalanyaga, tánclépése, családokon belüli, ünnepkörökhöz kapcsolódó szokásaik.

A tábor során a körmönfonás, a tűnemezelés alaplépéseit tanulhatták meg Gábor Judit és Kádár Tünde székelyföldi pedagógusoktól, amelyek során a gyermekek emléktárgyakat, ajándékokat készítettek, a csuhéfigurák készítésének, az üvegírás technikájának fortélyait Szilágyi Anita magyarfalusi pedagógus mutatta be a gyerekeknek, ugyanakkor Hozó Bernadett által vezetett mesefeldolgozáson vettek részt interaktívan, aminek különleges végkifejlete a délutáni „színjátszás” volt. A tábori munkát Duma Dániel klézsei pedagógus is segítette, az esti táncházakban szerepet kaptak az MCSMSZ zenészképzésein nevelkedő fiatalok.

A tartalmas, programokban gazdag hét során új barátságok is születtek a három falu gyermekei közt, és reményeink szerint az együtt táncolás, éneklés, zenélés során olyan élményben részesültek, ami továbbviszi őket ezen az úton az elkövetkező években is, életük természetes velejárója lesz. Mindezért hálás köszönet a szervező Moldvai Csángómagyarok Szövetségnek, illetve a támogatónak: Külgazdasági és Külügyminisztérium – Magyarország Kormánya.

Páll Enikő, a tábor programfelelőse, az MCSMSZ óvodai módszertanosa

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.