Felhívás!

Időjós csízek

Időjós csízek Cseperedő

Februárban várjuk a pacsirták érkezését, mert az a közelgő tavaszt jelzi, és a hosszú tél után már ki nem várná a tavaszt. Márciusban a gólyák érkezése a tavasz biztos jele. Az emberek örömmel fogadják a hosszú vándorútról hazaérkező madarakat, és a falinaptáron az érkezési dátum bejelölése pirosbetűs ünnepre vall.

Ősszel már kevésbé kerül a figyelem központjába, hogy melyik madár jelzi a tél érkezését, egyrészt, mert sokan inkább a napos időjárást élvezik míg lehet, és nem is gondolnak a hideg évszakra, másrészt az őszi madárvonulás nem annyira a tél közeledtéről szól, mint inkább az ősz érkezéséről.

Ősszel a vándormadarak útnak indulnak, az elsők már augusztusban megkezdik a vonulást, amikor még hétágra süt a nap. Szokták is kérdezni, hogy a globális felmelegedés mennyire befolyásolja a gólyák vonulását, mondhatnánk, hogy semennyire, hiszen augusztusban útra kelnek. Az már más kérdés, hogy az egyre enyhébb telek miatt több madár is lemond az elmenetelről, itthon marad, és nagyobb eséllyel éli túl ezt az időszakot, mint a hosszú vándorutat. Az enyhe tél akár a globális felmelegedés számlájára is írható, de ez még vitatható.

Az őszi madárvonuláskor a hazai vándormadarak elmennek, helyükben télire mások érkeznek, és a jelenlétük bizony jelzi a tél érkezését. Ilyen madár a csíz.

Hazánkban a csíz költő faj, szeptember-októberben vonulnak, az északi példányok többnyire október-novemberben érkeznek a térségünkbe.

Alig léptünk október derekára, amikor meghallottam a kis énekes jellegzetes hangját. Úgy gondoltam, egy kicsit korán érkeztek meg, de már a következő nap jött is a fagy, letakarított mindent, amit kint a veteményes kertben kapott.

A csíz verébnél kisebb, sárgás, olajzöldes színű madár. A hím fejtetője, tarkója, valamint a torokfoltja fekete. A madár hívogató hangja a névadó „csiíz”. Nem lehet más madárhanggal összetéveszteni. Csapatosan jelennek meg, közösen járnak-kelnek élelem után. Ősszel a napraforgó-parcellákat járják, télen nyírfákon kutatnak magok után. A téli madáretetőket is felkeresik.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.