Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idén is lesz Meseláng

Idén is lesz Meseláng Cseperedő

Szeptember 27. és október 4. között idén is megrendezik a nagy népszerűségnek örvendő Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált. A sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület által szervezett rendezvény ismét a népmesék világába kalauzolja a gyerekeket, felnőtteket a különböző alkotó-fejlesztő mesés foglalkozások, illetve élőszavas mesemondás révén. A Mesefesztivál már átlépte Háromszék határait, így idén, Hargita és Maros megyék mellett, már Brassóban is fellépnek a mesemondók.

Az egyhetes rendezvénysorozat a népmesék világára, a bennük rejlő bölcsesség feltárására, hagyományaink, nyelvi és lelki örökségünk felfedezésére hivatott rávilágítani. A programot úgy állították össze, hogy abban minden korosztály megtalálja a neki legjobban tetszőt. Erről a meghívott mesemondók, meseterapeuták gondoskodnak. Visszatérő vendég dr. Kádár Annamária mesepszichológus, de Zalka Csenge Virág is többször járt Sepsiszentgyörgyön, mesetarisznyájában kisgyerekeknek, kamaszoknak és felnőtteknek való történetek is találhatók. Benkő Éva az ovisokhoz látogat el, Szabó Enikő alkotó-fejlesztő mesékkel várja az érdeklődőket. Kinyitja meseládáját Mirela Rotundu Cojocaru és Csavar-Mátis Katalin, Élő Fruzsina pedig Mesékkel a sérültek életminőségének javításában címmel tart foglalkozást szülőknek, ovis és iskolás csoportoknak.

Idén, akárcsak az előző években, lesznek közösségi, de terápiás célzatú mesélések is. Alkotó-fejlesztő mesés foglalkozások, illetve élőszavas mesemondás zajlik majd csoportoknak és osztályoknak óvodákban, iskolákban. A hátrányos helyzetű felnőttek és gyerekek pedig kiscsoportos, zárt-körű mesefoglalkozásokon vehetnek részt. A rendezvénysorozat kiemelkedő programpontja a szeptember 29-ei mesedélután a Bod Péter Megyei Könyvtárban, ahol dr. Kádár Annamária A mesék valósága, a valóság meséi címmel tart előadást, majd Zalka Csenge Virág és Szabó Enikő mesemondókkal közösen léphetünk be a mesék világába. Nem marad el az esti Meseláng, ahol a közönség is bekapcsolódhat a mesemondásba.

Hirdetés
Hirdetés

Négy évvel ezelőtt a nagyszabású rendezvény elindításakor a szervező Tipe Tupa Egyesület a népmesék népszerűsítését, bejárását, a bennük rejlő, évszázadokon át hagyományozódott életbölcselet, tapasztalatok, üzenetek kibontását, megértését, gyakorlatba ültetését tűzte ki céljául. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy egyre nő a „meserajongók” tábora, ami nem meglepő, hiszen mesét hallgatni jó dolog, elsősorban azért mert szórakoztat, ugyanakkor szorongást old, és lazít. A gyerekek számára különösen fontos a mese, hiszen fejleszti a szókincsüket, fantáziájukat. A szép és minőségi élethez elengedhetetlen a belső kép gyártása, ezért ajánlott a rendszeres mesehallgatás.

A Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál szervezői felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy az ovis és iskolai programokra előzetes bejelentkezés szükséges a 0746.800.046-os telefonszámon. A belépti díj 5 lej/fő, a helyszínen váltandó. Jó hír, hogy szeptember 29–30-án, Sepsiszentgyörgyön a délutáni, nagytermi előadások ingyenesek. A teljes program elérhető az esemény Facebook-oldalán.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük