Felhívás!

„Hiszem, hogy érdemes küzdeni…”

„Hiszem, hogy érdemes küzdeni…” Cseperedő

Tusa Előd a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum kilencedikes diákja, aki szorgalmával, kitartásával és példamutatásával kiérdemelte az iskola kiváló diákjainak járó Kőrösi Csoma Sándor-díjat. A középiskolással a tanulásról, a szabadidős tevékenységekről és a jövőről beszélgettünk.

Tanárai szerint Levente következetes, kitartó, jó tanuló. Mindig felkészült, mindig mosolyog, és minden online órán bekapcsolja a kamerát. Fest, gitározik, remek szövegalkotó készsége van, érdeklődő.

– Több dolog is érdekel. Nagyon szeretem a művészeteket, többek között a festészetet és a zenét, de nagy rajongója vagyok a tudományoknak is. Szinte mindegyik, iskola által szervezett versenyen részt vettem, ezeken kívül voltam különböző tantárgyversenyeken is. Minden eredményemre nagyon büszke vagyok, hiszen nagyon sokat készültem, tanultam érte – magyarázta.

A Kőrösi Csoma Sándor-díj számára azt jelzi, hogy jó úton halad, és a megkezdett munkát folytatni kell.

– Óriási megtiszteltetés, hogy megkaphattam a Kőrösi Csoma Sándor-díjat, hiszen már kisiskolás korom óta szerettem volna, ha majd valamikor engem is méltónak találnak erre a díjra. Engem arra ösztönöz, hogy továbbra is kitartóan dolgozzak, tanuljak, készüljek. Segített az önbizalmam megerősítésében. Hiszem, hogy érdemes küzdeni, kitartóan munkálkodni céljaink eléréséért – tette hozzá.

A rajzolás, a festés számára remek kikapcsolódási lehetőség, ugyanakkor kiváló önkifejezési eszköz is.

– Nagyon szeretem a festészetet, hiszen sok érzelmet tud kiváltani, előhozni, adni az embernek. Már kiskorom óta nagyon szeretek rajzolni, festeni. Általában tájképeket, csendéleteket festek, de néha becsúszik pár absztrakt festmény is. A kedvenc festményem egy csendélet, ami egy csokor napraforgót ábrázol egy vázában. Ez a festmény az első alkotásaim közé tartozik, ezért nagyon közel áll hozzám. A kedvenc festőim Pablo Picasso és Vincent Van Gogh – emelte ki.

A zene iránt is érdeklődik, ami nem csoda, hiszen hat éve gitározik.

– Egy tanár bácsinál kezdtem tanulni, majd autodidakta módon folytattam. Kezdetekben nagyon nehéz volt, de ahogy teltek az évek, egyre jobban ment, egyre jobban megszerettem, és a jövőben szeretném fejleszteni a gitártudásom – mesélte.

A koronavírus miatt szinte minden versenyt eltöröltek, ezért több ideje maradt az órákra készülni, tanulni. A virtuális térben zajló oktatást nem igazán kedveli, bár vannak előnyei is, sokkal több a hátránya.

– Az online oktatás előnyei közé tartozik az, hogy nem kell tartanunk attól, hogy egy tankönyvet, házi dolgozatot otthon felejtünk, hiszen most minden ott van mellettünk. Hamar jutunk információkhoz, amelyeket esetleg, ha egy szakkönyvből kéne kikeresnünk, sokkal időigényesebb lenne. A hátrányok közé tartozik, hogy nem mindig megy az internet megfelelően, ezért sokszor kidob a rendszer, rosszabb esetekben vissza sem enged, lemaradunk fontos információkról. Az egészségünk szempontjából sem jó az online oktatás. Nem találkozhatunk a barátokkal, nem tarthatunk személyes kapcsolatokat, nem tudjuk megismerni az osztálytársakat, nem viccelődhetünk az iskolapadban egymással, a tanárainkat sem ismerhetjük meg igazán, csak kép­ernyőn keresztül. Ez a rendszer szerintem nagyon hátrányos minden szempontból – véli a kilencedikes diák.

Kedvenc tantárgya a biológia és a magyar irodalom. Szabadidejében olvas, fest, gitározik és zenét hallgat.

– Párszor már gondolkodtam azon, hogy mi lenne, ha írnék kisebb történeteket, novellákat, de még nem jutottam el odáig, hogy leüljek, összeszedjem gondolataimat, és papírra vessem őket. A közeljövőben biztosan megpróbálkozom kisebb történetek írásával. Legutóbb a Harry Potter-sorozatot olvastam. Rövid időn belül minden egyes kötetét a sorozatnak kiolvastam. Nagyon tetszett, hiszen nagyon szeretem a fantasy és a science fiction műfajú könyveket. A kedvenc íróim közé tartozik J. K. Rowling és Rick Riordan. Általában pop meg klasszikus zenét hallgatok. Kedvenc zenészem vagy együttesem nincs, mindegyiket ugyanúgy szeretem. A klasszikus zenében egyik kedvenc zeneszerzőm Frédéric Chopin. Nyáron sokat segítek a szüleimnek a kertészkedésben és a ház körüli tevékenységekben.

A pályaválasztásra vonatkozó kérdésemre határozottan válaszolt.

– Minden álmom az, hogy orvos lehessek, gyógyíthassak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások